Το clafoutis (κλαφουτί) είναι ένα γαλλικό γλυκάκι «passepartout» (πασπαρτού). Κι αυτό γιατί γίνεται εύκολα, με ότι φρούτο έχεις και τρώγεται το ίδιο ευχάριστα μόλις βγει ζεστό από το φούρνο ή κρύο (πάντως κρύο σερβίρεται πιο εύκολα). Επίσης είναι γλυκό «άγλυκο» δηλαδή είναι ελαφρύ και δεν σε λιγώνει. Εδώ με νόστιμα βερίκοκα που είναι στα καλύτερα τους αυτή την εποχή.
Χρόνος Προετ. 50′Μερίδες 8
Ingredients
- 8-10 βερίκοκα (ανάλογα με το μέγεθος τους)
- 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
- 50 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε το σκεύος
- 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα για τη διακόσμηση
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 150 ml φρέσκο γάλα
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση κι αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος για τάρτες. Στρώνουμε τα βερίκοκα με τη σάρκα τους προς τα κάτω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς, φούρνο για 15′-20′.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε μια ελαφριά ζύμη χτυπώντας όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ (η ζύμη θα είναι αρκετά ρευστή).
Περιχύνουμε με τη ζύμη τα βερίκοκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30′-35′ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του clafoutis.
Το clafoutis θα φουσκώσει αρκετά αλλά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο θα «πέσει».
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: cook&feel