Home Food

Πασχαλινό τσουρέκι από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης έφτιαξε ένα λαχταριστό τσουρέκι στην εκπομπή της ΕΡΤ “Στούντιο 4” με την Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο

Πασχαλινό τσουρέκι: Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 22 γρ. ξηρή μαγιά
  • 200 ml γάλα πλήρες
  • 90 ml νερό
  • 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 2 μεσαία αβγά
  • 1 1/2 κ.γ μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ κάρδαμο (κακουλέ)
  • 1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη μια βανίλα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Πασχαλινό Τσουρέκι: Υλικά για την επάλειψη

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ γάλα πλήρες

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, που πριν έχουμε ζεστάνει, αλλά όχι κάψει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα (που πριν έχουμε ζεστάνει ώστε να είναι χλιαρό) και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.

Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.

Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.

Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, αφού τοποθετήσουμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά τουλάχιστον.

Αφού περάσουν τα 45 λεπτά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δυο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.

more posts vipnews
More Food
Search