Home Best Life

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Με την Καθαρά Δευτέρα τελειώνουν οι Απόκριες και ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Το μενού της αυριανής μέρας περιλαμβάνει νηστίσημους μεζέδες γι΄αυτό και σας προτείνουμεμερικές ιδέες για το σαρακοστιανό τραπέζι

 

Φαβοκεφτέδες

Υλικά για τη φάβα: ½ κιλό φάβα, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τους φαβοκεφτέδες: 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 200 γρ. φρυγανιά, 100 γρ. αλεύρι, 2 αυγά, 200 γρ. γραβιέρα, χυμό μισού λεμονιού, ελιές γεμιστές

Εκτέλεση: Ξεκινάτε με τη φάβα. Σε μια χύτρα ταχύτητος βράζετε με μισό κιλό φάβα με ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δυο σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για ένα τέταρτο με κλειστό καπάκι.

Όταν κρυώσει η φάβα, την περνάτε από χειροκίνητο μύλο ή την πολτοποιείτε όπως αλλιώς μπορείτε, με ένα μίξερ ή γουδί ή πιρούνι). Μέσα στη φάβα ρίχνετε όλα τα υλικά για να την πλάσετε σε κεφτέ: τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, την τριμμένη γραβιέρα και τη φρυγανιά. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνετε στο ψυγείο μια ώρα να δέσει η ζύμη.

Πλάθετε στρογγυλές μπαλίτσες με τη φάβα. Στο κέντρο μπήγετε με μια ελιά. Βουτάτε τους κεφτέδες στο αλεύρι και αφού κάψετε λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι, “πετάτε” τους φαβοκεφτέδες να χρυσίσουν για 3-4 λεπτά.

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Υλικά: 12 καθαρισμένα μέτρια καλαμαράκια, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 κρεμμύδι φρέσκο, 2 σκελίδες σκόρδο, 12 κ.γ. ρύζι Καρολίνα, 100 ml. λευκό κρασί, 1 κουταλιά ταμπάσκο, 1 κουταλιά μαιντανό, 1 κουταλιά άνηθο, 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών, 2 κ.σ. πολτό ή μια κονσέρβα έτοιμη σάλτσα, Λάδι, Αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένετε τα καλαμαράκια, χωρίστε το σώμα από τα πλοκάμια και αφήστε το σώμα ολόκληρο. Αφαιρέστε τα πτερύγια. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια,τα πτερύγια,το μαιντανό και τον άνηθο και λιώστε το σκόρδο.
Εκτέλεση: Πλένετε τα καλαμαράκια, χωρίστε το σώμα από τα πλοκάμια και αφήστε το σώμα ολόκληρο. Αφαιρέστε τα πτερύγια. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια,τα πτερύγια,το μαιντανό και τον άνηθο και λιώστε το σκόρδο.

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τα πτερύγια σε 5 κουταλιές λάδι. Προσθέστε το ρύζι και ανακατεύοντας σοτάρετε για 1 λεπτό. Ρίξτε το μισό κρασί, το μισό μαιντανό, άνηθο, ταμπάσκο και σκόρδο. Ρίξτε 100 ml. ζωμό και λίγο αλάτι, βράστε για 1-2 λεπτά και σβήστε τη φωτιά. Μοιράστε το μείγμα μέσα στις σακούλες (ένα γεμάτο κουταλάκι) και κλείστε τες με μια οδοντογλυφίδα.

Ζεστάνετε 4 κουταλιές λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάλτε μέσα τα καλαμαράκια και τα πλοκάμια και σοτάρετε τα για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Ρίξτε το υπόλοιπο κρασί, 200 ml. ζεστό ζωμό, το υπόλοιπο σκόρδο, μαιντανό, άνηθο και ταμπάσκο.Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε το σκεύος και βράστε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου, προσθέτοντας τον υπόλοιπο ζωμό.

Αν θέλετε μπορείτε να τα κάνετε κοκκινιστά και να προσθέσετε τον πολτό ή την έτοιμη σάλτσα.

4) Ταραμοσαλάτα

Υλικά: 200 γραμ. ταραμά άσπρο, 200 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο, 2 φλιτζάνια λάδι, 2 κρεμμύδια τριμμένα στον ψιλό τρίφτη, 2 λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση: Βάζετε στο γουδί τον ταραμά και με λίγες σταγόνες λάδι τον κοπανάτε αρκετά μέχρι να γίνει αλοιφή. Προσθέτετε λίγο λίγο το ψωμί, το λεμόνι, το κρεμμύδι και το λάδι, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε ελαφρά με το γουδοχέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζετε το μείγμα σε μπολ και γαρνίρετε με μαύρες ελιές.

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με πουρέ πατάτας. Για συνοδευτικό μπορείτε να τηγανήσετε ροδέλες κολοκυθιού ή φέτες αν είναι μικρά τα κολοκύθια, αφού πρώτα τα αλευρώσετε.

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Τι χρειαζόμαστε: Χαλβα, 2 πορτοκάλια ή 2 μήλα, χυμό από λεμόνι, Κανέλα, Αλουμινόχαρτο

Πως το κάνουμε: Σε ενα αλουμινόχαρτο βάζετε από κάτω φέτες πορτοκάλι ή μήλο. Από πάνω κόβεται μια φέτα χαλβά όχι πολυ χοντρό κομμάτι για να τυλιχτεί με το αλουμινόχαρτο και το ψήνετε ή σε σχάρα από τζάκι ή στο φούρνο. Αφήστε το στο φούρνο προθερμασμένο βέβαια περίπου δέκα λεπτά, αλλά καλύτερα να το δείτε με το μάτι γιατί ο κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Οταν το βγάλετε πασπαλίζετε κανέλλα και αν θέλετε λεμονί ή πορτοκάλι.

 

 

 

 

 

more posts vipnews
More Best Life
Search