Γλωσσολόγοι σε συνέδριο που πραγματοποίησαν στο Βανκούβερ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το Facebook και το YouTube είναι η σωτηρία για κάποιες γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση.
Να σημειωθεί πως από τις 7.000 περίπου γλώσσες που μιλιούνται στη Γη σήμερα, περίπου οι μισές αναμένεται να εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα.
«Μετατρέπουμε το ψηφιακό χάσμα σε ψηφιακή εταιρεία» είπε ο Ντέιβιντ Χάρισον, καθηγητής γλωσσολογίας, ο οποίος χρηματοδότησε τη σύνταξη των 8 νέων λεξικών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζωντανών Γλωσσών. Στα λεξικά περιέχονται περίπου 32.000 λέξεις απειλούμενων γλωσσών. Η χρήση των κοινωνικών μέσων, των SMS, ή ακόμα και του YouTube, επιτρέπει σε ιθαγενείς που μιλούν σπάνιες διαλέκτους να «επεκτείνουν την παρουσία τους, και αυτό είναι η θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης» πρόσθεσε ο Χάρισον.
Από την πλευρά της, η γλωσσολόγος Μάργκαρετ Νούρι επισήμανε ότι οι απειλούμενες γλώσσες έχουν το δυναμικό να ανοίξουν παράθυρο στην παραδοσιακή γνώση.
Η Νούρι ανέφερε το παράδειγμα της γλώσσας «ανισινααμπεμόγουιν» των ιθαγενών της Αμερικής, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα μόλις 5.000 άτομα στη Βόρειο Αμερική, λόγω και των παλαιότερων επίσημων πολιτικών για την εκρίζωσή της.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=95888