Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε το 399 π.χ από τους Αθηναίους ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Η αναπαράσταση της δίκης του στη σύγχρονη Αθήνα…
Ο αρχαίος φιλόσοφος δικάστηκε από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελούνταν από 500 Αθηναίους πολίτες και κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλοσόφου, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν τον αρχαίο στοχαστή, στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες, αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση διερεύνησε τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως έδωσε το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων.
«Δυστυχώς, βρήκα τον Σωκράτη ένοχο», είπε ανακοινώνοντας την ετυμηγορία της η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Αλλοι τέσσερις από τους δέκα δικαστές είχαν την ίδια άποψη. Με μοιρασμένες ψήφους, ο αρχαίος φιλόσοφος δεν καταδικάστηκε.
Ωστόσο, το κοινό της αίθουσας όπου διεξήχθη η δίκη αθώωσε τον αρχαίο φιλόσοφο με ψήφους 584 υπέρ και 282 κατά.
“Αθώος” ο Σωκράτης …25 αιώνες μετά την δίκη του!