Τώρα που ο καιρός κρύωσε φυσικό είναι να αλλάξουν και οι διατροφικές σας συνήθειες. Προσθέστε στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής τις ζεστές και ελαφριές σούπες που σας προτείνουμε και απολαύστε ένα γευστικό και ζεστό… φθινόπωρο…
*Σούπα θαλασσινών σερβιρισμένη μέσα σε ψωμάκι
Υλικά: 200γρ μύδια (χωρίς το κέλυφος), 300γρ γαρίδες αποφλοιωμένες, 300γρ πατάτες ψιλοκομμένες, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι, 6 μικρά καρβελάκια ψωμί
Εκτέλεση
Κόβετε από τα καρβελάκια το πάνω μέρος και αφαιρείτε την ψίχα από το εσωτερικό τους, προσεκτικά ώστε να μην δημιουργήσετε τρύπες.
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα μύδια και τις γαρίδες να βράσουν, με τόσο νερό ώστε μόλις να τα σκεπάζει. Βράζετε για περίπου 5-7 λεπτά. Στραγγίστε τα και κρατήστε το ζουμί. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το κρεμμυδάκι να σοταριστεί μαζί με τη μαργαρίνη. Μόλις μαραθεί καλά, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα θαλασσινά, το νερό, τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι. Βράστε μέχρι να μαλακώσουν πολύ οι πατάτες, και στη συνέχεια ρίξτε τα θαλασσινά και αφήστε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά. Τέλος ρίξτε την κρέμα γάλακτος και αφήστε μέχρι να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρετε τη σούπα μέσα στα ατομικά καρβελάκια , πασπαλίζοντας από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
*Ντοματόσουπα
Υλικά: 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένα ντοματάκια, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με τον μαϊντανό. Ρίχνετε τα ντοματάκια και λίγο νερό έτσι ώστε το μίγμα να μην είναι πολύ πηχτό αρχικά. Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφού βράσουν και εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό, προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά για άλλα 5 λεπτά και βγάζετε από τη φωτιά. Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό και μερικές σταγόνες παγωμένη κρέμα γάλακτος.
Αν θέλετε η σούπα σας να έχει κρεμώδη υφή χρησιμοποιήστε αντί για ψιλοκομμένα ντοματάκια τριμμένη ντομάτα ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Συνοδέψτε τη σούπα σας με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού που έχετε ψήσει στο φούρνο πασπαλισμένες με λίγο ελαιόλαδο και λίγη σκόνη σκόρδου.