Παραδοσιακά το πιάτο που κυριαρχεί τέτοια ημέρα είναι ο μπακαλιάρος, το ψάρι του Ευαγγελισμού όπως το λέει ο λαός. Σας προτείνουμε ένα μενού για να προετοιμάσετε το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου …
1. Μπακαλιάρος πιταράκια
Υλικά: 1 μπακαλιάρο ξαρμυρισμένος, 200 γρ. αλεύρι, 2 αυγά, λίγο μαϊντανός-άνηθος, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
Εκτέλεση: Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο μέσα σε λεκάνη με νερό, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό. Όταν πλέον έχει ξαρμυρίσει καλά, “ξαίνετε” τον μπακαλιάρο με τα χέρια, σε μικρά κομματάκια.
Βάζετε σε βαθύ μπολ το αλεύρι και τόσο νερό, ώστε να πετύχετε έναν χυλό, ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό.
Χτυπάτε τα 2 αυγά και τα προσθέτετε στον χυλό. Προσθέτετε και το κρεμμύδι και τα μυρωδικά και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
Τέλος ρίχνετε στον χυλό και τον μπακαλιάρο. Ανακατεύετε πολύ καλά. Τηγανίζετε τα πιταράκια, ρίχνοντας κουταλιές-κουταλιές από το μείγμα σε τηγάνι με ζεστό λάδι.
2. Σαλάτα: Παντζαροσαλάτα
Υλικά: Παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια, 1 σκόρδο λιωμένο ή τριμμένο, 1 γιαούρτι στραγγιστό, μερικά καρύδια χοντροτριμμένα, 1 ξυνόμηλο σε κυβάκια, ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα βαθύ μπολ τα παντζάρια (μόνο το κόκκινο μέρος) με το σκόρδο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
3: Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Υλικά: 1 μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο, 1 κουτάκι μπύρα, αλεύρι, αλάτι, 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες), 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο), 2 κ.σ. λάδι, 1 χούφτα καρύδια, αλάτι – λευκό πιπέρι, 1κ.γ. ξύδι, μαιντανό προαιρετικό
Εκτέλεση: Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχετε αφαιρέσει την πέτσα. Ετοιμάζετε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτετε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσετε λίγο το κουρκούτι.
Τηγανίζετε σε ένα τηγάνι τεφάλ με λάδι που έχει κάψει για λίγο
Για τη σκορδαλιά: Στο multi ρίχνετε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτετε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια.
4.Γλυκό: Χαλβάς ταχινένιος
Υλικά: 200 γρ. ζάχαρη, 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό, 800 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, 200 γρ. ταχίνι, 250 γρ. σταφίδες ξανθές, κανέλα, σουσάμι.
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ταχίνι μαζί με το σιμιγδάλι. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύετε συνεχώς για 40’.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το χυμό με τη ζάχαρη και το ρίχνετε πάνω από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα, ρίχνοντας τις σταφίδες έως ότου σωθούν τα υγρά και γίνει σαν μια σφιχτή κρέμα.
Λαδώνετε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη και πασπαλίζετε τα τοιχώματα με το σουσάμι. Γεμίζετε τις φόρμες με το χαλβά, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρετε.