Home Best Life

Δεύτεροι παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία

Την εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία σχετικά με τη μαγειρική προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως (μετά τις ΗΠΑ) καθώς το 21,9% των εφήβων (μαθητών και μαθητριών της ΣΤ’Δημοτικού, της Β’Γυμνασίου και της Α’Λυκείου) έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 27,8% των αγοριών και των κοριτσιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενώ αντιμέτωπο με το ίδιο πρόβλημα είναι και το 16,3% των κοριτσιών.

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα πολλαπλών διαστάσεων. Η έρευνα κατέδειξε ότι τα παχύσαρκα παιδιά αισθάνονται ότι δεν είναι υγιή, ότι δεν έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση και γενικά δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δηλώνουν από την πλευρά τους ότι είναι λιγότερο αποδεκτά από το περιβάλλον τους και περισσότερο εκτεθειμένα στον σχολικό εκφοβισμό.

Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί. Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο, στις ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μαγειρικής για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Από την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος “Μαγειρεύοντας με τα παιδιά”, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μάθημα της μαγειρικής είναι πολλαπλώς ωφέλιμο, καθώς οι μικροί μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτά κανείς σωστή διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία», σημειώνει στην επιθεώρηση “Journal of Nutrition Education and Behavior” η Αμερικανίδα καθηγήτρια Λέσλι Κάνιγκαμ-Σάμποου, προσθέτοντας ότι «η έρευνά μας έδειξε ότι η εισαγωγή του μαθήματος της μαγειρικής στα σχολεία είναι ένας πρακτικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και μια καλή ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο της παχυσαρκίας».

(Α.Π.Ε.)

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=95658

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

more posts vipnews
More Best Life
Search