Μπορεί η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο να επιβάλλεται έτσι ώστε να τα διατηρούμε τα δόντια μας υγιή , όμως υπάρχουν και κάποιες τροφές η κατανάλωση των οποίων βελτιώνει την υγεία τους …
Σέλερι
Κάνει μασάζ στα ούλα. Λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα, το μάσημά του απαιτεί πολύ σίελο και αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.
Τυρί
Υψηλό σε ασβέστιο και φώσφορο, δεν περιέχει ζάχαρα και υδατάνθρακες και βοηθάει στη ρύθμιση του pH του στόματος.
Πράσινο τσάι
Περιέχει κατεχίνες που σκοτώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν τα φυσικά ζάχαρα σε πλάκα.
Ακτινίδιο και φράουλες
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποφυγή περιοδοντικών παθήσεων. Τα μικρά σποράκια που περιέχουν κάνουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα
Κρεμμύδι
Έχει αντιβακτηριδιακή δράση.
Σουσάμι
Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.
Νερό και χαμομήλι
Τα υγρά και ιδιαίτερα όσα δεν περιέχουν ζάχαρη, ανθρακικό και καφεΐνη ξεπλένουν και ενυδατώνουν τα ούλα και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών που “τρυπώνουν” ανάμεσα στα δόντια.
Επίσης κάνουν καλό στα δόντια όσες τροφές δεν περιέχουν ζάχαρη, δεν έχουν κολλώδη υφή ώστε να “κολλούν” στα δόντια, δεν είναι πλούσια σε καφεΐνη και δεν έχουν σκληρή υφή ή σύσταση.
Προσοχή!
Τα τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια είναι
Γλυκά και καραμέλες
Σιρόπι καραμέλας
Ροφήματα με ανθρακικό και καφεϊνούχα ροφήματα
Λεμόνι (λόγω υψηλής οξύτητας)
Χυμοί φρούτων και κυρίως φρουτοποτά