Ένα φαγητό με προέλευση ανατολίτικη που έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο φαγητό όλων των μερακλήδων κρεατοφάγων και δημοφιλές delivery! Μπορείτε όμως να το φτιάξετε και στο σπίτι στο πι και φι! Πώς;
Παραδοσιακά φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά ή με μίγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου και μπαχαρικά. Εμείς προτείνουμε μία εκδοχή, το λεγόμενο “Άντανα κεμπάμπ”, το οποίο είναι αρκετά πικάντικο και μπορείτε να το απολαύσετε και χωρίς τη σάλτσα, για να αισθανθείτε τα καταπληκτικά του αρώματα.
Εσείς χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε τις δικές σας γευστικές παραλλαγές.
Καλή όρεξη!
Υλικά:
Για τα κεμπάμπ: (τις αναλογίες των μυρωδικών ρυθμίστε τις κατά το γούστο σας)
500 gr. κιμάς αρνίσιος (ή μιγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου)
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 σκ. σκόρδο τριμμένο
1/2 φλ. βρώμη αλεσμένη στο multi μέχρι να γίνει σκόνη
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. πελτές
Ρίγανη
Κύμινο
Πάπρικα
Σουμάκι
Πιπέρι καγιέν
Μπούκοβο γλυκό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
500 gr. ντομάτα ψιλοκομμένη
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Πάπρικα
Ξύλο κανέλας
Πιπέρι καγιέν
Βασιλικός
Θυμάρι
Αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Γιαούρτι στραγγιστό
Καπνιστή πάπρικα
Πίτες για σουβλάκι
Εκτέλεση:
Κεμπάμπ: Ζυμώνω όλα μαζί τα υλικά για τα κεμπάμπ. Πλάθω σε μακρόστενα μπιφτέκια. Τα αφήνω να “σταθούν” περίπου 30′ και κατόπιν τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 12′ περίπου.
Σάλτσα: Βράζω όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί σε κατσαρόλα για 25′.
Κόβω τις πίτες σε μικρότερα κομμάτια. Τις τοποθετώ στο πιάτο, τοποθετώ επάνω τα κεμπάμπ, περιχύνω με τη σάλτσα και μετά με γιαούρτι. Στο τέλος βάζω καπνιστή πάπρικα.