Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν εκτιμούν την τέχνη του πρωινού και αντί αυτού πίνετε έναν καφέ σε 10 λεπτά και φεύγετε, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας… Κι αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι ότι ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας.
Ο πρωινός καφές σου περιέχει μεν την απαραίτητη ποσότητα καφεΐνης που θα σου δώσει ενέργεια για τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο είναι δεδομένο ότι γύρω στις 11-12 το μεσημέρι θα χρειάζεσαι δεύτερο καφέ. Σύμφωνα με τον Neal Barnard, συγγραφέα του βιβλίου Power Foods for the Brain (εκδόσεις Grand Central Publishing), ο εγκέφαλός μας είναι μια συνάρτηση των τροφών που καταναλώνουμε. Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό μας για μια άκρως πετυχημένη και αποδοτική ημέρα;
“Καλούς” υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι πηγή γλυκόζης την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε ενέργεια. Ένα καλό πρωινό περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν καλό υδατάνθρακα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που δεν θα αυξήσει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η βρώμη και το ψωμί σικάλεως είναι δύο καλές επιλογές ώστε να δώσουμε ώθηση στον εγκέφαλο, να είμαστε δημιουργικοί και να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις.
Πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά
Οι λάτρεις του English breakfast θα απογοητευτούν, αφού το μπέικον και το λουκάνικο περιέχουν υψηλά ποσοστά χοληστερόλης και λίπους, ενώ τελικά δεν μας χαρίζουν τόση ενέργεια όση πιστεύουμε. Μια καλή πρόταση είναι να εντάξουμε φασόλια στο πρωινό μας. Στην Μ. Βρετανία προτιμούν τα ψητά φασόλια, στο Μεξικό τα μαύρα, ενώ το παραδοσιακό πρωινό της Μέσης Ανατολής περιλαμβάνει πάντοτε ρεβίθια.
Smoothies φρούτων
Ο Barnard μάς προκαλεί να αντικαταστήσουμε τον πρωινό καφέ με smoothies φρούτων. Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό, με αποτέλεσμα να έχουμε υπερένταση και όχι ενέργεια. Αντί λοιπόν του κλασικού εσπρέσο, ας πιούμε ένα smoothie ή τον αγαπημένο μας φυσικό χυμό για πραγματική ενέργεια όλη την ημέρα.
Αντικατάστατα γάλακτος
Τον τελευταίο καιρό είναι ιδαίτερα στη μόδα διάφορα αντικατάστατα του γάλακτος, όπως γάλα αμυγδάλου, καρύδας ή σόγιας. Αν και το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, είναι επίσης πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να μας κρατά δύσκολα έως και το μεσημέρι. Από την άλλη, το γάλα σόγιας περιέχει πολύ μικρό ποσοστό κορεσμένου λίπους ενώ είναι διάσημο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το γάλα αμυγδάλου είναι εξίσου καλή επιλογή αν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα χοληστερόλης ή αν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη.
Πηγή: mamapeinao.gr