Home Best Life

Συνταγή για λεμονόκρεμα (lemon curd)

Μια πρωτότυπη και σίγουρα πολύ νόστιμη κρέμα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα, πάνω σε μια φέτα ψωμί ή να τη φάτε απλώς με ένα κουτάλι, σας προτείνουμε σήμερα. Λεμονόκρεμα και καλή σας όρεξη…

Χρόνος Προετοιμασίας: 10΄

Χρόνος Εκτέλεσης: περίπου 30΄

 

Τώρα που τα λεμόνια είναι στο φόρτε τους, αιχμαλωτίζουμε τη γεύση και το υπέροχο άρωμά τους στη διάσημη λεμονόκρεμα. Προσέχουμε ωστόσο να αγοράζουμε λεμόνια βιολογικά ή έστω ακέρωτα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους.

 

 

Κερωμένα είναι συνήθως τα εισαγόμενα λεμόνια που έχουν καλυφθεί με παραφίνη, ουσία που τα συντηρεί για καιρό ώστε να αντέξουν την «ταλαιπωρία» της μεταφοράς. Τα κερωμένα λεμόνια ξεχωρίζουν από την αφύσικη στιλπνότητά τους και καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

 

 

Υλικά:

Για 1 κιλό κρέμα
8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
320 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
400 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. (1 πακέτο) βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου

 

Εκτέλεση:

Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτω το χυμό των λεμονιών, το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα κομματάκια του βουτύρου και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά (το βούτυρο δεν είναι απαραίτητο να λιώσει εντελώς σε αυτή τη φάση).
Αδειάζω το μείγμα σε μια μέτρια κατσαρόλα (κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα) και το ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία κρέμα.

Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω τη λεμονόκρεμα να γίνει χλιαρή και τη μοιράζω σε μικρά γυάλινα βαζάκια, πλυμένα με ζεστό νερό και καλά στεγνωμένα, όχι απαραίτητα αποστειρωμένα. Διατηρείται έως και 1 χρόνο, στο ψυγείο.

 

ΠΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ

• Αλείφω φέτες ψωμιού, κέικ ή τσουρεκιού και τις σερβίρω για πρωινό ή με τον καφέ και το τσάι.
• Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση για αφράτα μπισκότα.
• Είναι η ιδανική γέμιση για τη διάσημη λεμονόταρτα: φτιάχνω ζύμη μπριζέ για τάρτες (ή χρησιμοποιώ έτοιμη ζύμη κουρού), την ψήνω άδεια για 20 λεπτά, την αφήνω να κρυώσει και τη γεμίζω με τη λεμονόκρεμα. Τη σερβίρω σκέτη, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, ή απλώνω επάνω της σφικτή μαρέγκα, ανασηκώνω «κορυφές» με ένα πιρούνι, πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και ψήνω την τάρτα στο γκριλ για 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

 

  

Πηγή: dinanikolaou.gr

more posts vipnews
More Best Life
Search