Είναι σίγουρο ότι από το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι έχουν περισσέψει πολλά κόκκινα αυγά που θα γίνουν η πρώτη ύλη για αμέτρητες συνταγές, για τις επόμενες ημέρες…
Καταρχήν πολύ νόστιμες σάλτσες-ντιπ για να συνοδέψετε λαχανικά (μπαστουνάκια σέλερι, καρότα, τις πρώιμες ντομάτες και αγγουράκια κ.ά.), τα σπιτικά σας κριτσίνια, τσιπς πατάτας ή καλαμποκιού, κράκερς, φρυγανιές ή φρυγανισμένο ψωμί. Θα φτιάξετε επίσης ορεκτικά και σαλάτες που θα σερβίρετε στην οικογένεια σαν κύριο πιάτο τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα που το στομάχι δεν αντέχει άλλες κραιπάλες.
• Ντιπ με τυριά: Πολτοποιήστε στο μούλτι ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά, ολόκληρα (δηλαδή ασπράδια και κρόκους), προσθέτοντας λίγο γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού για να πάρουν γεύση και να λιώσουν πιο εύκολα. Για πικάντικη γεύση βάλτε ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί, ή βάλτε μια μαλακή φέτα. Νοστιμίζετε με σκόνη κάρι, πάπρικα γλυκιά, καπνιστή ή πικάντικη και αλατοπίπερο. Πολτοποιήστε λίγο ακόμα και αδειάστε το ντιπ σε ένα μπολ. Ρίξτε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι.
• Ντιπ με καπνιστή πέστροφα:Βάλτε στον κάδο του μπλέντερ (ή στο μούλτι) 4 ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά, πολτοποιήστε τα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι φιλέτο καπνιστής πέστροφας (θα βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, σε συσκευασίες βάκουμ), 3 κουταλιές μαγιονέζα (καλύτερα σπιτική) και 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ανακατέψτε πολύ καλά με ένα πιρούνι.
• Σαλάτα με κόκκινα αυγά, φασολάκια και λιαστές ντομάτες: Βράζετε 200 – 300 γρ. φασολάκια στρογγυλά, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα βάζετε σε μια σαλατιέρα και προσθέτετε 4 – 5 καθαρισμένα κόκκινα αυγά, κομμένα στα τέσσερα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες καλά στραγγισμένες και 1 χούφτα ελιές της προτίμησής σας. Ανακατεύετε, περιχύνετε με ελαιόλαδο και 3 κουταλιές μηλόξιδο, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ξερή ρίγανη και σερβίρετε.
• Αυγά με σάλτσα μουστάρδας: Κόβετε στα τέσσερα 6 – 8 ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά και τα αραδιάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα. Χτυπάτε στο μούλτι 3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα της προτίμησής σας, 1 κουταλιά μέλι, 2 κουταλιές ξίδι ή χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά σπιτική ή έτοιμη μαγιονέζα, 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τα αυγά και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.
• Μαρουλοσαλάτα με αυγά: Ετοιμάζετε μια… περιποιημένη μαρουλοσαλάτα με άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορπίζετε από πάνω 4 ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά κομμένα στα τέσσερα. Ανακατεύετε απαλά και περιχύνετε με μια σάλτσα που θα φτιάξετε με 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Πηγή: dinanikolaou.gr