Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας…
Παρά τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της American cancer society, διεθνώς το 18% των ενηλίκων είναι καπνιστές εκ των οποίων το 21% είναι άνδρες και το 16% γυναίκες ηλικίας 24-44 ετών.
Το κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο, πρόβλημα στο αναπνευστικό και σχετίζεται με πολλές άλλες ασθένειες.
Η εισπνοή του καπνού είναι τοξική για τις αισθήσεις και όσοι καπνίζουν εμφανίζουν διαταραχές στη γεύση και στην όσφρηση.
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της πρόωρης γήρανσης του προσώπου είναι το κάπνισμα. Η θαμπή επιδερμίδα και οι βαθιές ρυτίδες συμβαίνουν πιο συχνά σε άτομα που είναι τακτικοί καπνιστές. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι ρυτίδες γύρω από το στόμα λόγω της συχνής χρήσης των μυών κατά την εισπνοή του καπνού.
Το κάπνισμα επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών, καθώς αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για ανικανότητα στους άντρες. Ο καπνός επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πρέπει να διαστέλλονται, προκειμένου να επιτευχθεί η στύση. Οι άνδρες που κόβουν το κάπνισμα έχουν καλύτερες επιδόσεις στη σεξουαλική τους ζωή από όσους το κόβουν για λίγο καιρό και μετά το ξαναρχίζουν.
Επιπλέον, το κάπνισμα ευθύνεται τόσο για τη γυναικεία όσο και για την ανδρική υπογονιμότητα. Η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται αν η γυναίκα καπνίζει περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα και αυξάνονται οι πιθανότητες για εξωμήτριο κύηση και αποβολή.
Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στην εποχιακή γρίπη και στο κρυολόγημα και γενικά σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Μία από τις τοξικές επιδράσεις του καπνού είναι ότι παραλύει τις βλεφαρίδες καταστρέφοντας έτσι αυτό τον αμυντικό μηχανισμό. Ωστόσο, μέσα σε ένα μήνα από τη διακοπή του τσιγάρου οι βλεφαρίδες αρχίζουν να εκτελούν ξανά τον προστατευτικό τους ρόλο.
Αν και επικρατεί η άποψη ότι το κάπνισμα λειτουργεί ως αγχολυτικό τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα καταλήγουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Φαίνεται πως η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τα επίπεδα του άγχους που βιώνουν οι καπνιστές και είναι ακόμα πιο ευεργετική σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές άγχους και διάθεσης.
Το κάπνισμα βλάπτει τη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη, πιθανά λόγω της ατροφίας του εγκεφάλου. Οι καπνιστές χάνουν καθημερινά το ένα τρίτο της ημερήσιας μνήμης τους, αλλά φαίνεται πως η διακοπή του τσιγάρου βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες.
Πηγή: iatropedia.gr