Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες; Δεν γίνεται φυσικά…
Και όπως όλοι, έτσι κι εμείς έχουμε τις μικροπαραξενιές μας. Οι δικοί μας κουραμπιέδες γίνονται εξ΄ολοκλήρου με αγνό παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας, χωρίς καθόλου αμύγδαλο! Είναι οικογενειακή παραλλαγή… Εσείς φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και αμύγδαλο. Καλές γιορτές!
Υλικά (για περίπου 50 κομμάτια):
- 2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αβγού
- 1 φλ. καφέ ούζο + λίγο για ράντισμα
- 3 βανίλιες
- 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1/2 φλ. αμύγδαλο χοντροσπασμένο (προαιρετικά)
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Χτυπάω σε μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι για 15′.
2. Προσθέτω τον κρόκο, τις βανίλιες και το ούζο και τα χτυπάω για 5′ ακόμα.
3. Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι (και το αμύγδαλο αν χρησιμοποιήσω). Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και να πάρω μια ζύμη ομοιογενή.
4. Πλάθω κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25′.
5. Τους βγάζω απ’ το φούρνο και τους ραντίζω με λίγο ούζο.
6. Αφήνω τους κουραμπιέδες να κρυώσουν και τους πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.





