Ενόψει Σαββατοκύριακου, σας παρουσιάζουμε μια οικογενειακή συνταγή για ένα παραδοσιακό Κυριακάτικο γεύμα!
Tο αγαπημένο σε όλους αρνάκι (ή κατσικάκι) γιουβέτσι στο φούρνο! Επειδή όμως η μέρα είναι πολύ καλή, προτιμήσαμε τη βόλτα μας και αφήσαμε τη γάστρα να μας κάνει (σχεδόν) όλη τη δουλειά! Καλή όρεξη!
Υλικά:
1,2 kg. αρνί σε μερίδες
500 gr. ντομάτα τριμμένη
500 gr. κριθαράκι
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
Πιπέρι σε κόκκους
Μπαχάρι σε κόκκους
Γαρίφαλο ολόκληρο
Ρίγανη
Αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα σωτάρω το αρνί να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές και σβήνω με το κρασί. Το βάζω σε γάστρα μαζί με τη ντομάτα και τα μπαχαρικά (εκτός από τη ρίγανη) και ψήνω στους 180°C για 2,5 ώρες. Μόλις γίνει προσθέτω ζεστό νερό και το κριθαράκι. Συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να γίνει το ζυμαρικό (ο χρόνος αυτός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της μανέστρας και τη θερμοκρασία του νερού – για το χοντρό κριθαράκι χρειάζεται περίπου 20′). Ενδιάμεσα ανακατεύω 2-3 φορές. Προσθέτω στο τέλος τη ρίγανη και σερβίρω ζεστό με τριμμένη μυζήθρα για όποιον θέλει.
Η ποσότητα του νερού που θα προσθέσετε δε χρειάζεται να είναι μετρημένη ακριβώς. Σαφώς χρειάζεται να είναι σκεπασμένο το ζυμαρικό για να βράσει, αλλά αν ρίξετε λίγο νερό παραπάνω, μην ανησυχείτε. Κατεβάστε το από τη φωτιά όταν πρέπει και το πολύ πολύ να είναι το φαγητό λίγο πιο ζουμερό. Αν πάλι ρίξετε λιγότερο νερό, έχετε μια κατσαρόλα έτοιμη με ζεστό νερό δίπλα και προσθέστε το ανάλογα!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χυλοπίτες αντί για κριθαράκι.






