Υγιεινή και νόστιμη συνταγή σας προτείνουμε για την αρχή της εβδομάδος. Γιαχνιστό τουρλού λαχανικών και καλής σας όρεξη…
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα διαθέσιμα και εποχικά λαχανικά, όπως αγκινάρες, φρέσκα κουκιά, πράσινα φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), τρυφερά φύλλα σπανακιού κ.ά. Για να γίνει πιο χορταστικό, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα (αυξάνουμε αντίστοιχα και την ποσότητα του νερού).
Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος Εκτέλεσης: περίπου 45΄
Υλικά:
Για 4 άτομα
70 ml ελαιόλαδο
3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτριες φέτες
2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια-μπουκιές
1 μικρό μπρόκολο, χωρισμένο στα μπουκετάκια του
1½ φλιτζ. τσαγιού αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χονδρές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
12 – 14 μέτρια φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα στη μέση
2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες και κομμένες σε μέτριες λωρίδες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθος (ή άνηθος), χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
1 ξυλάκι κανέλας
3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι)
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα καρότα και τις πατάτες για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Προσθέτω το μπρόκολο, τον αρακά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν. Προσθέτω τον πελτέ και σοτάρω για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
Σβήνω με το κρασί, το μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα ντοματάκια με το χυμό τους και 200 ml νερό.
Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, ρίχνω το μάραθο, το μαϊντανό, την κανέλα, τα μπαχάρια, τη ρίγανη (ή το θυμάρι), την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνω τη φωτιά. Σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να υλικά να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει και να μελώσει.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό (ή σε θερμοκρασία δωματίου) και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.
Πηγή: dinanikolaou.gr