Home Best Life

Πως να φτιάξετε κριθαρώτο με κοτόπουλο λεμονάτο

Λεμονάτο κοτόπουλο στην κατσαρόλα όλοι λίγο πολύ ξέρουμε να φτιάχνουμε. Η διαφορά μας είναι 2-3 υλικά που ίσως πολλοί δε συνηθίζουν να χρησιμοποιούν και ο συνδυασμός του με κριθαράκι, αντί ενδεχομένως ρυζιού (είτε σε μορφή ρυζότου είτε σπυρωτού πιλαφιού) ή πατάτας τηγανιτής.

Απλό, σπιτικό και πεντανόστιμο!

Υλικά:

1 kg. κοτόπουλο σε μερίδες

500 gr. κριθαράκι χοντρό

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μουστάρδα

2 φλ. λευκό κρασί

2 φύλλα δάφνης

Πιπέρι σε κόκκους

Χυμός 1,5 λεμονιού

Ρίγανη

1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Μυζήθρα τριμμένη (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σωτάρω το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα το αφαιρώ και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέτω ξανά το κοτόπουλο και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να πάρει μια βράση γι 1′-2′ και προσθέτω τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά καθώς και νερό, μέχρι να το σκεπάσει. Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει (περίπου 35′). Προσθέτω το χυμό λεμονιού, αφήνω να πάρει μια γρήγορη βράση, αφαιρώ το κοτόπουλο και προσθέτω κριθαράκι με το κατάλληλο ζεστό νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να χυλώσει το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς (περίπου 18′ για το χοντρό κριθαράκι). Στο τέλος προσθέτω τη ρίγανη και το φρέσκο κρεμμύδι και ξαναβάζω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Αφήνω το φαγητό να “ξεκουραστεί” για 5′ και σερβίρω ζεστό προαιρετικά με τριμμένη μυζήθρα.

Το φαγητό αυτό πρέπει οπωσδήποτε να σερβιριστεί φρέσκο και ζεστό. Σε κρύα θερμοκρασία τα ζυμαρικά κολλάνε μεταξύ τους και γίνεται ένα σώμα. Αυτό δε σημαίνει ότι χάνει σε γεύση! Κάθε άλλο! Αλλά όπως και κάθε είδους ρυζότο, έτσι και το “κριθαρότο” δε σερβίρεται κρύο.

 

http://shogunkitchen.blogspot.gr/2013/02/kritharoto-kotopoulo-lemonato.html

more posts vipnews
More Best Life
Search