Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα ξέραμε για το αδυνάτισμα.
Ένας από τους βασικούς κανόνες που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για το αδυνάτισμα είναι ότι η μείωση πρόσληψης τροφής σε συνδυασμό με άσκηση επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απώλεια κιλών. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε και ο περιορισμός των θερμίδων δεν σχετίζεται άμεσα με την απώλεια βάρους.
Αντίθετα, η έρευνα αποκάλυψε πως η απομάκρυνση των εξευγενισμένων δημητριακών, των έντονα επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και εκείνων με πρόσθετη ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για επιτυχημένο αδυνάτισμα. Οι ποσότητες δεν έχουν μεγάλη σημασία εάν η διατροφή μας περιλαμβάνει λαχανικά και «φυσικά» τρόφιμα.
Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Christopher D. Gardner, διευθυντή των διατροφικών μελετών στο Stanford Prevention Research Center, αξιολογήθηκαν περίπου 600 άτομα. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες-η μία ακολουθούσε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η άλλη μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι διαιτολόγοι εκπαίδευσαν και τις δύο ομάδες να τρώνε «φυσικές» τροφές, οι οποίες ήταν ελάχιστα επεξεργασμένες και εξαιρετικά θρεπτικές.
Τα μέλη της πρώτης έχασαν κατά μέσο όρο πάνω από 6 κιλά, ενώ της δεύτερης 5 κιλά. Και οι δύο ομάδες έχασαν πόντους και μείωσαν τα ποσοστά σωματικού λίπους, καθώς και την πίεσή τους και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όλα αυτά τα κατάφεραν χωρίς να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού τους, αλλά βελτιώνοντας την ποιότητα αυτού. Με αλλά λόγια, η ποιότητα των τροφών έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα.