Μια εναλλακτική συνταγή για παστίτσιο, ελαφριά και πεντανόστιμη! Αντικαταστήστε τον κιμά με αρακά και το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι… εντυπωσιακό!
Υλικά:
Για τον αρακά:
500 gr. αρακάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο σε φετάκια
Μάραθος/Άνιθος ψιλοκομμένος
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 ντομάτες τριμμένες
120 gr. φέτα τριμμένη
1/2 φλ. λευκό κρασί
Μπαχαράτ
Αλάτι
Λίγη ζάχαρη
- Ο αρακάς μπορεί να είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος
Για τη μπεσαμέλ:
1 lt. γάλα
10 κ.σ. αλεύρι
1 αβγό
120 gr. φέτα τριμμένη
Πιπέρι άσπρο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Για τα μακαρόνια:
1 πακ. μακαρόνια νο.2
200 gr. κεφαλοτύρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
Γαλέτα
Εκτέλεση:
Βράζω τα μακαρόνια για 2′ λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία, τα τυρώνω με το κεφαλοτύρι και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.
Σωτάρω σε κατσαρόλα με λίγο λάδι όλα τα λαχανικά εκτός από τον αρακά. Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω τη ντομάτα και τα μυρωδικά και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10′. Προσθέτω τον αρακά και βράζω ακόμα 12′. Προσθέτω τη φέτα και ανακατεύω.
Βάζω όλα τα υλικά για τη μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα και βράζω σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτω και φέτα τριμμένη.
Σε ένα ταψί βάζω εναλλάξ 4 στρώσεις μακαρόνια, αρακά, μακαρόνια, και μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με πάπρικα και γαλέτα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για περίπου 40′, ώστε να ψηθεί η μπεσαμέλ παίρνοντας χρώμα.
Επειδή το φαγητό περιέχει φέτα, προσέχουμε το αλάτι.
Στα υλικά της συνταγής υπάρχει το μπαχαράτ. Αυτό είναι ένα αραβικό μίγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, κάρδαμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ… Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μίγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.
http://shogunkitchen.blogspot.gr/search/label/%CE%96%CE%A5%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%91