Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει, τα δωράκια σας τα έχετε αγοράσει, το μόνο που σας απομένει είναι να ετοιμάσετε ένα ρομαντικό δείπνο. Μια και ο έρωτας περνάει από το στομάχι σας προτείνουμε ένα εύγευστο μενού για την ημέρα της αγάπης…
Ορεκτικό: Καπνιστό σαγανάκι με πορτοκάλι και καρύδια
Υλικά: 200 γρ. καπνιστό τυρί, 1 πορτοκάλι, 50 γρ καρύδια τριμμένα
Παρασκευή: Κόβετε τις φέτες του τυριού σε πάχος περίπου 2cm. Τις βάζετε σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος και μετά στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για τρία περίπου λεπτά. Μετά βγάζετε τα βγάζετε από τον φούρνο και προσθέτετε τον χυμό από μισό πορτοκάλι, βάζετε τα τριμμένα καρύδια και μετά το γκρατινάρετε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σαλάτα με σπανάκι και ρόδια
Υλικά: 3 δέσμες σπανάκι, 1 μεγάλο ρόδι καθαρισμένο, 9 λιαστές ντομάτες κομμένες στα τρία, 4-5 κουταλιές του γλυκού κουκουνάρια, 4-5 κουταλιές του γλυκού παρμεζάνα (την οποία έχετε τρίψει), κρουτόν
Για το ντρέσινγκ: 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά του γλυκού μέλι, 2 κουταλιές του γλυκού ξύδι βαλσάμικο, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή: Τοποθετήστε σε ρηχή πιατέλα τα φύλλα από το σπανάκι τα οποία έχετε πλύνει πολύ καλά με νερό. Πάνω σκορπίστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε τα καλά και μετά περιχύστε το ντρέσινγκ.
Κυρίως Πιάτο: Κοτόπουλο με πορτοκάλι και μέλι
Υλικά: 5 μπουτάκια κοτόπουλου, το χυμό από 2 πορτοκάλια, 2 πορτοκάλια τα οποία έχετε κόψει σε ροδέλες, 1 κουταλιά σούπας μέλι, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 μικρό ξυλάκι κανέλας, 1 καρφάκι γαρύφαλλο, 1 μπαχάρι, μερικούς κόκκους ροζ πιπέρι, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Πλένετε και στεγνώνετε πάρα πολύ καλά τα μπουτάκια, τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και βάζετε τα μπουτάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στραγγίζετε το λάδι και προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών, το μέλι και τα μπαχαρικά.
Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπουτάκια και να πήξει λίγο η σάλτσα. Πέντε λεπτά πριν τα βγάλετε, ρίχνετε στη σάλτσα και τις ροδέλες του πορτοκαλιού να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Τα σερβίρετε ζεστά συνοδεύοντάς τα με ρύζι basmati στον ατμό.
Επιδόρπιο: Το γλυκό του Αγίου Βαλεντίνου
Υλικά: 1 φλιτζάνι βούτυρο, 3 φλιτζάνια αλεύρι, 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 φλιτζάνη λικέρ της αρεσκείας σας, 1 κρόκο αυγού, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουτερ, ξύσμα πορτοκαλιού.
Για τη γέμιση μαρμελάδας: Διαλέγουμε κόκκινα φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα ή κεράσια, κατεψυγμένα, τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε με ίδια ποσότητα ζάχαρης, ανακατεύοντας τα κάθε τόσο με ένα ξύλινο κουτάλι.
Παρασκευή: Λιώνετε το βούτυρο και στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Μπορεί να χρειαστεί να τα ζυμώσετε λίγο με τα χέρια σας. Απλώνετε τη ζύμη μέσα σε ένα ταψί σε σχήμα καρδιάς και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Μόλις κρυώσει, βγάζετε το μπισκότο από το ταψί και το τοποθετείτε πάνω στον πάγκο εργασίας ή σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι για να το δουλέψετε. Μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας λεμόνι και αφήνετε να πάρει μια ή δυο βράσεις.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και μόλις αρχίσει να πήζει αλείφετε με αυτή τη μαρμελάδα το μπισκότο, προσέχοντας να μη στάζει. Μπορείτε πάντα να αγοράσετε έτοιμη τη μαρμελάδα και να τη λιώσουμε για λίγο πάνω από τη φωτιά για να μπορεί να δουλευτεί εύκολα πάνω στο μπισκότο.