Φασολάδα η ελληνική, η πιο αγαπημένη παραδοσιακή σούπα του χειμώνα. Όταν η θερμοκρασία πέφτει ένα πιάτο ζεστής, χυλωμένης φασολάδας την ανεβάζει ! Ψήστε ψωμάκια στο τζάκι, βάλτε μια καπνιστή ρέγκα στο αλουμινόχαρτο και βάλτε την κι αυτήν για λίγο στη φωτιά. Και τα δυο συνοδεύουν υπέροχα τη φασολάδα, καθώς και οι ελιές. Σας προτείνουμε τη συνταγή επιτυχίας της. Απολαύστε την!
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε:
½ κιλό φασόλια μέτρια
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
Σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς στο νερό για να μουλιάσουν.
Σοτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο (εγώ πάντα στη χύτρα ταχύτητας) το κρεμμύδι Προσθέτουμε τα φασόλια το σέλινο (ή μαϊντανό) και το καρότο. Προσθέτουμε ζεστό νερό, κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν. Αφήνουμε τα μέτρια φασόλια για περίπου 40-50 λεπτά στην κλειστή χύτρα ταχύτητας, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις τα φασόλια βράσουν και χυλώσουν ανοίγω τη χύτρα και προσθέτω το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω να πάρει μια βράση, να χυλώσει ακόμη περισσότερο και στο τέλος προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε με μπούκοβο και λεμόνι.
Συνοδεύουμε με ρέγκα ψητή ή σπετζοφάι.