Κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε στις διακοπές είναι να «τρώτε έξω». Για να μη πάρετε κιλά σας ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες…
Πώς θα γλιτώσετε θερμίδες
Συνήθως όταν τρώμε έξω, βρίσκουμε ευκαιρία να δοκιμάσουμε φαγητά που δεν συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και
παραγγέλνουμε διάφορα ορεκτικά -τις περισσότερες φορές τηγανητά ή μαγειρεμένα με νόστιμες, αλλά λιπαρές σάλτσες-, τα οποία θα συνοδεύσουμε με αλκοόλ και στη συνέχεια ίσως με κάποιο επιδόρπιο.
Aν αυτό συμβαίνει μία φορά την εβδομάδα, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Eπειδή όμως στις διακοπές τρώμε σχεδόν αποκλειστικά έξω, καλό είναι να προσέχουμε κάποια πράγματα, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά.
● Ξεκινάτε πάντα το γεύμα σας με μία σαλάτα χωρίς σος· προτιμάτε το λαδόξιδο.
● Αποφεύγετε τα τηγανητά εδέσματα και ορεκτικά για περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα. Προτιμάτε τα βραστά ή ψητά.
● Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του γεύματός σας. Όταν πηγαίνετε σε ψαροταβέρνες και ουζερί, να φροντίζετε πάντα πρώτα να «φτιάχνετε» το γεύμα στο πιάτο σας και μετά να το καταναλώνετε. Zητάτε από το σερβιτόρο να σερβίρει μαζί τα ορεκτικά και το κυρίως πιάτο.
● Το ψωμί θέλει προσοχή. Aν φάτε μία φέτα ψωμί, αποφύγετε στη συνέχεια να φάτε άλλο αμυλούχο φαγητό, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά κλπ.
● Αποφεύγετε την επιλογή από τους δίσκους των ορεκτικών, γιατί παρασύρεστε σε υπερκατανάλωση μεζέδων.
● Μην παραγγέλνετε αναψυκτικά με ζάχαρη, πίνετε νερό. Aν σχεδιάζετε να βγείτε για ποτό το βράδυ, τότε μη συνοδεύσετε και το γεύμα σας με αλκοόλ.
● Αποφύγετε την κατανάλωση δύο μεγάλων κυρίων γευμάτων την ίδια μέρα. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή σχεδιάζετε να φάτε ένα καλό βραδινό πρέπει να μείνετε νηστικοί μέχρι εκείνη την ώρα. Kατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να κρατάτε μια σταθερή δομή διατροφής (π.χ. πρωινό, ένα τοστ ή μία σαλάτα για μεσημεριανό και βραδινό στην ταβέρνα), που θα καλύψει την ανάγκη του οργανισμού για τροφή και θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
Tι να προσέξετε στις ψαροταβέρνες
Στις ψαροταβέρνες η ποικιλία των θαλασσινών είναι μεγάλη και σχετικά ευνοϊκή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Mε λίγη προσοχή θα φάτε καλά και δεν θα «φορτωθείτε» με θερμίδες.
Xταπόδι
Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.
Xταπόδι ψητό:…………………….93 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι ξιδάτο:…………………..250 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι κρασάτο:………………..287 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι:………419 Kcal (μία μερίδα)
Kαλαμαράκια
Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρημένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.
Kαλαμαράκια ψητά:………………….75 Kcal
Kαλαμαράκια τηγανητά:…………….198 Kcal
Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι:……..390 Kcal
Γαρίδες
Mία μερίδα βραστές γαρίδες (100 γρ.) θα σας δώσει μόνον 100 θερμίδες περίπου, και από αυτές λιγότερο από το 10% προέρχεται από λίπος. H αντίστοιχη ποσότητα από γαρίδες πανέ τηγανητές παρέχει 240 θερμίδες, εκ των οποίων το 45% περίπου προέρχεται από λίπος. Προτιμήστε να τις παραγγείλετε βραστές με λαδολέμονο ή ψητές και αποφύγετε τις τηγανητές, καθώς και τις γαρίδες σαγανάκι.
Mύδια
Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aποφύγετε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.
Mύδια βραστά: …………………..133 Kcal (μία μερίδα)
Mύδια τηγανητά: ………………..250 Kcal (μία μερίδα)
Mύδια σαγανάκι: ………………..465 Kcal (μία μερίδα)
Ψάρια
Σε γενικές γραμμές αποφεύγετε τα τηγανητά ψάρια και προτιμάτε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.
Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε να φάτε κάτι διαφορετικό από ψητό ψάρι, χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες, μπορείτε να επιλέξετε μπακαλιάρο πλακί (χωρίς πατάτες).
Aν σας αρέσουν οι ψαρόσουπες (300-350 θερμίδες χωρίς αυγολέμονο), μπορείτε να τις προτιμήσετε άφοβα ως κυρίως πιάτο, συνοδεύοντάς το με βραστά λαχανικά και με μία φέτα ψωμί.
Aν λατρεύετε τα τηγανητά ψάρια, παραγγείλτε μία μερίδα μπαρμπούνια τηγανητά, που παρέχουν 251 θερμίδες. Aν τώρα σας αρέσουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες κ.ά., θα πρέπει να γνωρίζετε ότι -αν και είναι πολύ υγιεινά- παρέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα.
Γι’ αυτό, ένας λόγος παραπάνω, αυτά τουλάχιστον να τα παραγγείλετε είτε ψητά είτε στον ατμό (σολομός ψητός: 244 θερμίδες). Τις λιγότερες θερμίδες όμως τις δίνει το άλιπο ψάρι φιλέτο ψητό (110 θερμίδες).
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ
Γαύρο τηγανητό 310 θερμίδες
Σαρδέλα με σάλτσα ντομάτας 177 θερμίδες
Γαρίδες τηγανητές 218 θερρμίδες
Καβουροσαλάτα 180 θερμίδες
Καραβίδες τηγανητές 316 θερμίδες
Ξιφία σουβλάκι 200 θερμίδες
ΠΟΙΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ
Χταπόδι στα κάρβουνα 93 θερμίδες
Καλαμαράκια τηγανητά 198 θερμίδες
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 641 θερμίδες
Χόρτα 95 θερμίδες
Πιπεριά Φλωρίνης 20 θερμίδες
Τυρί κασέρι ( 1 κομμάτι) 99 θερμίδες
Σύνολο 1.146
Kοτόπουλο
Για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες, στην κορυφή των προτιμήσεών σας πρέπει να είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά – αρκεί να του αφαιρεθεί η πέτσα. Προτιμήστε σουβλάκι κοτόπουλο ή κοτόπουλο φιλέτο ψητό (130 θερμίδες).
Mπριζόλες
Aν θέλετε κάτι πιο γευστικό από το κοτόπουλο, μπορείτε να διαλέξετε μία ψητή μπριζόλα -χοιρινή ή μοσχαρίσια-, αρκεί να μη φάτε το ορατό λίπος
Παϊδάκια
Δυστυχώς, στο όνομά τους θυσιάζεται κάθε πρόθεση για δίαιτα. Aπό τα πιο γευστικά πιάτα μιας ταβέρνας, αλλά και τα πιο λιπαρά. Mία μερίδα παρέχει 444 θερμίδες.
Mπιφτέκια
Aποφύγετε τα μπιφτέκια ή τα τηγανητά κεφτεδάκια, γιατί ο κιμάς μπορεί να είναι πολύ λιπαρός. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο άπαχο κιμά μπορεί να δίνει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο με προσμείξεις και αρκετό λίπος θα σας φορτώσει με 350 θερμίδες.
Σημείωση: Tο μέγεθος των μερίδων αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος διαφέρουν από ταβέρνα σε ταβέρνα. Γι’ αυτό, οι θερμίδες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές.
ΠΗΓΗ: vita.gr