Μια κλασική, παραδοσιακή και πεντανόστιμη συνταγή, για το κυριακάτικο τραπέζι, σας προτείνουμε για σήμερα. Αρνάκι με ούζο, ντομάτα, δεντρολίβανο και πατάτες στο φούρνο!
Υλικά
2.000 γρ. αρνίσιο μπούτι κομμένο σε φέτες με το κόκαλο
12 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες χωρίς το βλαστό
2 κρεμμύδια ξερά κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
4 κ.γ. μουστάρδα Dijon
3 λεμόνια το χυμό τους
50 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
50 ml ούζο
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνη
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες αρμονικά και ενδιάμεσα τα κομμάτια του αρνιού. Πάνω από κάθε κομμάτι αρνιού τοποθετούμε μια φέτα ντομάτας. Ρίχνουμε το κρεμμύδι περιφερειακά και τρίβουμε τα μυρωδικά να πάνε παντού καθώς και το αλατοπίπερο.
Σε μια μπασίνα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή το βούτυρο, το λάδι, το σκόρδο, το ούζο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμόνι, προσθέτουμε και μισό ποτηράκι νερό και τα περιχύνουμε σε όλα τα υλικά του ταψιού.
Ρίχνουμε και τα 2 φύλλα δάφνης και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC .
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα στους 180οC.
Προαιρετικά μπορούμε πάνω από κάθε φέτα ντομάτας στο δεύτερο στάδιο ψησίματος να προσθέσουμε κομματάκια από ένα πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας.
Πηγή: cookbox.gr