Τη γαλλική εκδοχή του στιφάδο που είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει, σας προτείνουμε για σήμερα. Navarin ανοιξιάτικο η σημερινή συνταγή και καλή σας όρεξη.
Το αργό μαγείρεμα, κάνουν το αρνάκι τρυφερό και τα λαχανικά μελώνουν μέσα στην σαλτσούλα. Συνοδεύστε το με ένα νόστιμο, φρεσκοψημένο ψωμί.
Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 1 ώρα + 45΄
Υλικά:
Για 6 μερίδες
1.500 γρ. αρνάκι από σπάλα, κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
4 σκελίδες σκόρδο (που τους έχουμε αφαιρέσει την πράσινη φύτρα), λιωμένες
4-5 κοκκάρια, καθαρισμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα (με το φύλλωμά τους), κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
4 καρότα μικρά, καθαρισμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 ρέβες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
8-10 πατατούλες νέας εσοδείας, κατά προτίμηση βιολογικές
½ κιλό αρακά φρέσκο, καθαρισμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα
3-4 κλαράκια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρω το κρέας απ’ όλες τις μεριές, για 4-5 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και πασπαλίζω με το αλεύρι. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι και ανακατεύω καλά. Προσθέτω βραστό νερό μέχρι το μέσον της κατσαρόλας και σιγοβράζω το κρέας με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρω τα κοκκάρια, τα καρότα, τις ρέβες για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις μεριές. Προσθέτω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Αφού έχει βράσει το κρέας για 1 ώρα, ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και προσθέτω τα λαχανικά του τηγανιού (τα αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα για να μην πάρω και το λάδι μαζί) και τις πατατούλες.
Αφήνω το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Προσθέτω λίγο ζεστό νερό ακόμα και ρίχνω και τον αρακά. Ελέγχω το αλατοπίπερο και σιγοβράζω για άλλα 20 λεπτά.
Αποσύρω το φαγητό από τη φωτιά και πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρω αμέσως.
Πηγή: dinanikolaou.gr