Μετράμε ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα και έτσι μετά τη συνταγή για μελομακάρονα, ήρθε η ώρα και για αφράτους κουραμπιέδες. Καλή επιτυχία… Όλο το μυστικό για αφράτους αλλά τραγανούς κουραμπιέδες που δεν λασπώνουν το στόμα είναι να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη. Γι αυτό είναι καλύτερο να τα χτυπήσετε σε ένα καλό μίξερ πάγκου.
Χρόνος Προετοιμασίας: 40΄
Χρόνος Εκτέλεσης: 25΄ – 30΄
Υλικά:
Για 40 – 50 κομμάτια
270 γρ. μαργαρίνη
270 γρ. καλής ποιότητας βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο
180 γρ. ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
900 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια χονδροσπασμένα
2 – 3 κουτ. σούπας ανθόνερο (προαιρετικά)
άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη μετρημένη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 – 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυαντή ισχύ.
Προσθέτω το κονιάκ, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω να χυπάω αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.
Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκρπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 1 – 2 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου. Πλάθω με το μείγμα κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή σε άλλο σχήμα της αρεσκείας μου και στους αραδιάζω στα δύο ταψιά. Τους ψήνω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Τους αφήνω να κρυώσουν και να γίνουν χλιαροί και τους ραντίζω (προαιρετικά) με το ανθόνερο. Στη συνέχεια τους βουτάω σε δόσεις, σε ένα μπολ με μπόλικη άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά. Προσοχή! Δεν τους βάζω στην άχνη όσο είναι ζεστοί γιατί η άχνη θα λασπώσει επάνω τους.
Πηγή: dinanikolaou.gr