Η αυλαία του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έπεσε το βράδυ της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον.
Παρουσιαστές της βραδιάς, δύο σταθεροί συνεργάτες του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, ο Θάνος Ζυγουλιάνος και ο Βασίλης Τερζόπουλος.
Στην σκηνή ανέβηκαν αρχικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ του Φεστιβάλ, διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη. Η κα Ζαλαντό και ο κ. Ανδρεαδάκης καλωσόρισαν το κοινό στην εκδήλωση, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η βραδιά δεν έχει λόγους και χαιρετισμούς παρά μόνο βραβεία και ευχαρίστησαν τους υποστηρικτές, τους χορηγούς, το υπέροχο προσωπικό, τους καταπληκτικούς εθελοντές, το κοινό της Θεσσαλονίκης και φυσικά τον εμπνευστή και δημιουργό του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη.
Οι δύο παρουσιαστές, που αναφέρθηκαν συνοπτικά στο προφίλ της φετινής διοργάνωσης η οποία περιελάμβανε «180 ντοκιμαντέρ από 57 χώρες που προβλήθηκαν σε 8 αίθουσες, 10 θεματικές ενότητες, 10 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό, 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους, αφιερώματα και ειδικές προβολές». Οι ίδιοι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι «πέρα από όποια διάκριση, η αποτύπωση της ίδιας της ζωής, της αλήθειας, από όλους τους δημιουργούς, είναι η πράξη που αξίζει το πιο θερμό σας χειροκρότημα».
Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ: Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ:
Μπαρονέζα σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και
Μετεωρίτες σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία)
Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ:
Μετέωροι σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και
Η τελευταία καρέκλα 1&2 σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία)
Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες άνω των 50′ απονεμήθηκε:
Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα)
Για ξένη παραγωγή -«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ Πατέρες και γιοι σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος)
Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50′ απονεμήθηκε:
Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ζωγραφίζοντας… σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα)
Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ)
Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων δόθηκε φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού.
Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).
Η ΕΡΤ, έδωσε φέτος δυο βραβεία:
Το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα)
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.
Το βραβείο Doc on Air απονεμήθηκε στο project:
Riders of Destiny, σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία)
Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έδωσε:
Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ:
Η φωνή του Αντώνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα)
Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress. Το βραβείο απονέμεται στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (Παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, Συμπαραγωγή: Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας δόθηκε στο ντοκιμαντέρ Αρκεί να μην είναι πόρνη σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία).
Ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία)
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονεμήθηκε σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία:
Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).
Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
Πατρίδα από μάρμαρο σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα)
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ:
Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος, σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα).
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα).
Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Ένα δέντρο θυμάται σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα)
Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία Seeds of Columbus σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/Lynx Productions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη – Anemon Productions).
Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Staring at the Sun σε σκηνοθεσία των Atieh Attarzadeh και Hesam Eslami – Γαλλία, Ιράν (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Hesam Eslami, Atieh Attarzadeh).
Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία Gentle Warriors της Marija Stonyte – Λιθουανία, Εσθονία (Παραγωγή: Giedre Zickyte, Moonmakers, Συμπαραγωγή: Riho Vastrik).
Η τελετή λήξης του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ – σταθμού του βωβού σινεμά Σχετικά με τη Νίκαια / À Propos de Nice του Ζαν Βιγκό (1930), μια ποιητική περιπλάνηση στη Νίκαια της Γαλλίας του ’30, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από τους μουσικούς κρουστών και πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το έργο γράφτηκε ειδικά για την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ και την ορχήστρα διεύθυνε ο Θανάσης Σουργκούνης. Η εκδήλωση ήταν συνεργασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.