Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης δίνει μαθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το βραβευμένο με αστέρι Michelin, εστιατόριο“Eleven Madison Park” έγινε κουζίνα για άπορους.
Με πρωτοβουλία του διάσημου σεφ Ντάνιελ Χαμ το εστιατόριο σέρβιρε 3.000 δωρεάν γεύματα κάθε μέρα στους φτωχούς.
Ο σεφ του Eleven Madison Park, συνήθως πληρώνεται για τα εκλεπτυσμένα πιάτα του με τις αποκλειστικές μαύρες πιστωτικές κάρτες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τονίζει πως η πλουσιότερη ανταμοιβή του ήταν τα χαμόγελα των ανθρώπων που έτρωγαν στο εστιατόριο του.
Δουλεύοντας παράλληλα με τη νεοϋορκέζικη ΜΚΟ Rethink Food, η οποία συγκεντρώνει τα φαγητά που περισσεύουν από εστιατόρια και τα διανέμει στους λιγότερο προνομιούχους, ο Χαμ και το προσωπικό του παρασκευάζουν ένα μέρος από τα 90.000 γεύματα που σερβίρονται κάθε εβδομάδα στους άπορους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Όταν άρχισε αυτή η κρίση και έπρεπε να σβήσουμε τα φώτα για ένα λεπτό, νιώσαμε σοκαρισμένοι, όπως όλοι εξάλλου. Αλλά τότε πολύ γρήγορα αισθανθήκαμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», εξηγεί ο Χαμ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τραπεζαρία του εστιατορίου χωρίς τα τραπεζομάντιλα και την πλούσια πελατεία της, μοιάζει μοναχική σε σύγκριση με την πυρετική δραστηριότητα στην κουζίνα.
Ο Χαμ μετέτρεψε την κουζίνα σε μια ιεραποστολή, χρησιμοποιώντας ιδιωτικές δωρεές και 250.000 δολάρια επιχορήγηση από την American Express, τα οποία τέθηκαν στη διάθεση της Rethink Food.
Μετά την άρση των περιορισμών για την αναχαίτιση της COVID-19, ο Χαμ δηλώνει πως θα συνεχίσει να μαγειρεύει για εκείνους που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια.
«Το φαγητό είναι μαγικό, είναι τόσο ισχυρό. Εννοώ, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στον κόσμο που μπορούν να αγγίζουν όλους μας», τονίζει.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr