Την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Ζείδωρος Ανεμος” η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Θερμαϊκός”, παρουσίασε στο βιβλιοπωλείο Ιανός η Μάρω Μπέη- Τζαβέλα.
Το vipnews βρέθηκε στην παρουσίαση της συλλογής με βασικούς ομιλητές, τη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου και τον δικηγόρο Γρηγόρη Πελεκάνο.
«Γράφω ποιήματα, γιατί έτσι μόνο κατορθώνω ενίοτε να είμαι συνεπής στο rendez–vous μου με τον εαυτό μου…”, εξήγησε η Μάρω Μπέη-Τζαβέλα αναφερόμενη στους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με την ποίηση.
Το βιβλίο όπως εξήγησε, γράφτηκε στη Σίφνο και ζείδωρος σημαίνει αίσιος και αναζωογονητικός. Η ποιήτρια εξομολογήθηκε: “Έγραψα αυτά τα ποιήματα ύστερα από μια μεγάλη απώλεια. Γιατί όταν την απώλεια την αποδέχεσαι και την κάνεις κτήμα σου, την ξεπερνάς”.
Παρουσιάζοντας την συγγραφέα- ποιήτρια η Ειρήνη Νικολοπούλου είπε ότι πρόκειται για κυρία, καθόλου τυχαία, με ανθρωπιά, με βαθιά σκέψη, με οξύνοια, με αγάπες για τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον εικαστικό Ρόθκο, το Αιγαίο, τη Σίφνο…”.
Ο δικηγόρος Γρηγόρης Πελεκάνος από την πλευρά του ανέφερε ότι: «Η ποίηση της Μάρως είναι υπαρξιακή, και οι στιγμές που έζησε και επεξεργάστηκε μέσα από την ποίησή της αντιστοιχούν στα τέσσερα μεγάλα προβλήματα της ύπαρξης μέσα στο πραγματικό κόσμο που βιώνουμε, όπως θα έλεγε ο Ε. Yalom: θάνατος, μοναξιά, ποιο είναι το νόημα της ζωής, πώς να διαχειριστούμε την ελευθερία μας».
Σημειώνεται ότι η Μάρω Μπέη-Τζαβέλα γεννήθηκε στην Αρκαδία, σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, εργάστηκε επί 15 χρόνια στην Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες, ενώ είναι και επιτυχημένη επιχειρηματίας. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Τζαβέλα, έχει τρία παιδιά και 8 εγγόνια.