Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατάτες είναι η σημερινή μας πρόταση και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει…
Υλικά:
• 2,5 kg χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
• 1/2 κιλό πατάτες και 2 γλυκοπατάτες
• 2 λεμόνια
• 10 κλ. φρέσκο θυμάρι
• 20 γρ. ελαιόλαδο
• 50 γρ. μουστάρδα καυτερή
• 50 γρ. μέλι
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• ξύσμα από 2 λεμόνια
• πιπέρι,αλάτι
Εκτέλεση
• Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, , το ξύσμα, μπόλικο πιπέρι, και αφήνουμε στην άκρη.
• Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά. Κόβουμε στη μέση (το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο. Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας.
• Ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στη τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού. Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.
• Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας μας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα.
• Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
• Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας μας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
• Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
• Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες μας.
• Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
• Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο.
• Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
• σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά.
• Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
• Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
• Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί μας
Αυτή κι άλλες συνταγές στο Μαμαδο μπερδέματα