Το φαινόμενο – μάστιγα των τελευταίων δεκαετιών αναφορικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών αντικατοπτρίζει τις αρνητικές εκφάνσεις της κοινωνικής κρίσης που διέπει την εποχή μας. Προβληματίζει ανεξαιρέτως το κοινωνικό σύνολο, το οποίο μέσω αρμόδιων φορέων και δράσεων προσπαθεί διακαώς να το εξαλείψει. Πέρα από τις κοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου, τι συμβαίνει όταν αυτό λαμβάνει χώρα σε προσωπικό επίπεδο; Και ιδιαίτερα όταν αυτό το φαινόμενο αφορά σε νεαρά άτομα; Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους; Υπάρχουν τρόποι αναγνώρισης/πρώιμες ενδείξεις χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών; Αυτά και άλλα πολλά κρίσιμα ερωτήματα προσεγγίζονται και απαντώνται από τον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σωτηρόπουλο.
Η εφηβεία, όπως αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος, είναι η περίοδος των μεγάλων αλλαγών, αμφισβητήσεων και αντιδράσεων. Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτής της περιόδου, τα παιδιά προσπαθούν αφενός να γνωρίσουν βαθύτερα τον εαυτό τους, να θέσουν και να εκπληρώσουν στόχους, να ανεξαρτητοποιηθούν, να πειραματιστούν και αφετέρου να γνωρίσουν τον υπόλοιπο κόσμο επιδιώκοντας την ένταξή τους στην ενήλικη πραγματικότητα. Συχνά όμως, στην προσπάθειά τους αυτή, απομακρύνονται από την οικογένεια και αμφισβητούν τις νουθεσίες των γονιών τους, ενώ ασπάζονται με μεγάλη ευκολία και υιοθετούν οτιδήποτε προέρχεται από το φιλικό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον ντετέκτιβ Κώστα Σωτηρόπουλο, οι γονείς μπορούν εύκολα να εντοπίσουν ορισμένες ενδείξεις χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η πρόληψη. Πρόληψη που επιτυγχάνεται μόνο μέσω της υγειούς και δυνατής σχέσης γονέων και παιδιών. Οι γονείς οφείλουν να έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή των παιδιών, να προσπαθούν καθημερινώς να συζητούν με τα παιδιά τους, να γνωρίζουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και φυσικά τον κοινωνικό/φιλικό κύκλο τους. Επισημαίνει, ότι τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι χρειάζονται αγάπη, φροντίδα, σωστά πρότυπα και θετικές επιρροές, εμπιστοσύνη καθώς και όρια. Όρια τα οποία θα επέλθουν χωρίς συγκρούσεις αλλά μέσω ομαλών συζητήσεων και προσπάθειας.
Με βάση την εμπειρία του, ο ιδιωτικός ερευνητής Κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει τα πλέον συνήθη συμπτώματα: έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά, στην εμφάνιση, στη διατροφή, στις χειρονομίες, στις συνήθειες ύπνου, στις συναναστροφές καθώς επίσης και απότομες αλλαγές στη διάθεση, επιθετικότητα, εκνευρισμό, μείωση στις σχολικές επιδόσεις, αδικαιολόγητες απουσίες και φυσικά έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα και ασχολίες που έως πρότινος κατείχαν κύρια θέση στα ενδιαφέροντά του.
Αν οι γονείς διαπιστώσουν κάποιο/κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό και να διερευνήσουν την κατάσταση. Ολοκληρώνοντας ο Κ. Σωτηρόπουλος συμπληρώνει: «Στα γραφεία μας έχουν έρθει πολλές υποθέσεις παρακολούθησης ανηλίκων από τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι είχαν ανησυχητικές ενδείξεις αποκλίνουσας πορείας του παιδιού τους. Όλες οι υποθέσεις/παρακολουθήσεις εκτελέστηκαν αυστηρά με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα ώστε να μην αντιληφθεί το παιδί ή ο περίγυρός του. Η αποτελεσματικότητα των υποθέσεων έγκειται στην άμεση ανάθεση, στον επαγγελματισμό των συνεργατών και στη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού ερευνητή και κηδεμόνων».
Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.sotiropoulos-24h.gr /κινητό:6932444425
Φωτογραφίες: Papadakis Press/Προκόπης Οικονομόπουλος