Home Politics / Sports / Various

Ρήγμα στην Ευρώπη, εκτός η Βρετανία

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη οδήγησε στο πρώτο σοβαρό ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών μέχρι τις 5.00 σήμερα τα ξημερώματα δεν οδήγησαν σε συμφωνία μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

 

Από κοντά και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους. Έτσι, το θέμα της αλλαγής των Συνθηκών θα προχωρήσει με τους «23» της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι η αλλαγή των Συνθηκών με συναίνεση των «27» δεν κατέστη δυνατή -μολονότι ήταν επιθυμητή- λόγω της βρετανικής θέση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι 23 χώρες- μέλη θα προχωρήσουν σε μία διακυβερνητική Συνθήκη, μετά τις «απαράδεκτες απαιτήσεις» της Βρετανίας.

Εξειδικεύοντας είπε ότι η Βρετανία πρότεινε να εξαιρεθεί από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, καθώς η έλλειψη κανόνων προκάλεσε τα τωρινά προβλήματα.

«Θα σώσουμε μόνοι μας το ευρώ» δήλωσε ο Σαρκοζί. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν οι εξελίξεις τελικά οδηγούν σε ΕΕ δύο ταχυτήτων, απάντησε εκνευρισμένος: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η νέα Συνθήκη θα είναι έτοιμη μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ η οποία τόνισε πως οι επικεφαλής των 17 χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μια δημοσιονομική ένωση.

«Θα πετύχουμε τη νέα δημοσιονομική ένωση. Έχουμε ένα ευρωπαϊκό νόμισμα, μέσα σε μια σταθερή ένωση», δήλωσε κατά την έξοδό της από τη συνάντηση. «Θα έχουμε ισχυρότερους κανόνες για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε.

Δήλωσε ακόμη πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των «17», είναι ανοιχτή και σε άλλες χώρες. «Κάποιες ακόμη το εξετάζουν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν καταρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ο Κάμερον επέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θιγούν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

«Η απόφαση ήταν σκληρή για τη Βρετανία, αλλά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας και έτσι αποφάσισα να τη λάβω», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Τι αποφασίστηκε

Όσο για το κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, τα αποτελέσματα και εκεί δεν είναι ιδιαίτερα θεαματικά, αφού αποφασίστηκε καταρχήν να ενισχυθεί το ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ, ωστόσο, το Βερολίνο αρνήθηκε τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα.

Τελικά συμφωνήθηκε ότι ο νέος Μηχανισμός θα ενισχυθεί με 500 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ.

Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=91870

 

 

 

 

 

more posts vipnews
More Politics / Sports / Various
Search