Ο Αλέξης Κούγιας πέθανε σε ηλικία 74 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου
Πέθανε σήμερα Παρασκευή, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου.
Έπασχε από καρκίνο, ασθένεια που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο ίδιος.
Ο Αλέξης Κούγιας πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και έτσι αποφασίστηκε η διασωλήνωσή του τα ξημερώματα της Κυριακής.
Αλέξης Κούγιας: Ποιος ήταν
Ο Αλέξης Κούγιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πετρούπολη ενώ σπούδασε νομικά αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε.
Ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974. Κατά τη διάρκεια της 50χρονης δικηγορικής του παρουσία συμμετείχε σε περισσότερες από 25.000 δίκες εκ των οποίων οι περίπου 1.000 αφορούσαν υποθέσεις ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως.
Για πρώτη φορά απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας το 1976 καθώς σε ηλικία 25 ετών ανέλαβε συνήγορος του αιώνιου δραπέτη των σωφρονιστικών ιδρυμάτων Βαγγέλη Ρωχάμη.
Μερικές από τις πολύκροτες υποθέσεις που ασκήσει ποινική δικηγορία ο Αλέξης Κούγιας ήταν η δίκη των σατανιστών της Παλλήνης και της 17ης Νοέμβρη.
Μεγάλες υποθέσεις στην καριέρα του
Είχε αναλάβει την υπεράσπιση του οδηγού της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα, ο οποίος ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές από το Μακροχώρι.
Τον Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Το 2021 συμμετείχε ως υπεράσπιση στη δίκη του ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορούνταν για βιασμούς.
Επιπλέον, το 2023 ανέλαβε την υπόθεση του θανάτου των τριών αδελφών από την Πάτρα, υπερασπιζόμενος τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Παράλληλα ανέλαβε και υποθέσεις υποστήριξης της κατηγορίας, όπως αυτή της Ελένης Τοπαλούδη, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, του Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε από 12 οπαδούς ποδοσφαίρου, καθώς και της σύγκρουσης αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Στις 12 Μαΐου 2005, κατόπιν απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Αλέξης Κούγιας τέθηκε σε προσωρινή αργία 6 μηνών, μετά από ξυλοδαρμό σε βάρος του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, λόγω προηγούμενης δήλωσής του.
Έχει διαγραφεί μία φορά από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Αλέξης Κούγιας: Αθλητικός παράγοντας
Εκτός από την δικηγορία ο Αλέξης Κούγια είχε ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό ενώ υπήρξε και διοικητικός παράγοντας αρκετών ομάδων.
Σε ερασιτεχνικό έπαιξε ποδόσφαιρο στον στον Άρη Πετρούπολης σε μικρή ηλικία και στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, στο τοπικό πρωτάθλημα. Το 1973 πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδας Ερασιτεχνών, αλλά την ίδια χρονιά ένα τροχαίο ατύχημα τον άφησε 18 μήνες έξω από τα γήπεδα. Το 1978 επέστρεψε στον Ολυμπιακό Λουτρακίου κι αργότερα στον Πέλοπα Κιάτου.
Το 1997 και το 2004 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, για μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει πρόεδρος του ΠΑΣ Κορίνθου, του Άρη Πετρούπολης, του Γ.Α.Σ. Βέροιας, του ΠΑΣ Γιάννινα, του Α.Σ. Λαμίας, της Παναχαϊκής, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα του Ιωνικού Νίκαιας, αλλά και του Α.Ο. Αιγάλεω, του οποίου επιπλέον, υπήρξε γενικός αρχηγός όπως και νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε. τη δεκαετία του 1980..
Επίσης, έχει υπάρξει εκπρόσωπος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης στην Ε.Π.Α.Ε. και αντιπρόεδρος της Ε.Π.Α.Ε.. Στα τέλη του 2008 ανέλαβε την προεδρία της Π.Α.Ε. Παναχαϊκής και το Μάιο του 2009 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της από τον Κώστα Μακρή.
Το 2022, μεταβίβασε τις μετοχές της ΠΑΕ. Α.Ε. Λάρισας και αποχώρησε έτσι από την ιδιοκτησία και ηγεσία της .
Για σύντομο χρονικό διάστημα διετέλεσε νομικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Πειραιώς για έξι μήνες.
Αλέξης Κούγιας: Είχε κάνει δύο γάμους
Ο Αλέξης Κούγιας παντρεύτηκε σε ηλικία 32 ετών, ωστόσο λίγους μήνες μετά έχασε τη σύζυγό του σε τροχαίο δυστύχημα.
Στις 24 Ιανουαρίου 2001 παντρεύτηκε με το μοντέλο και παρουσιάστρια Εύη Βατίδου και ο γάμος τους διήρκησε έως τον Οκτώβριο του 2007. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Χρήστο Κούγια και την Μάιρα Κούγια και αμφότεροι σπουδάζουν νομικά.