Υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια της Βουλής, με 202 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 1 «παρών», το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις και τις παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα και τις συμβάσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι διαγραφέντες από τη ΝΔ βουλευτές Α. Δερμετζόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης, Ζ. Τζηκαλάγιας, Θ. Λεονταρίδης και Α. Καριπίδης, οι οποίοι εκτιμάται ότι μετά και τη σημερινή ψηφοφορία θα επανενταχθούν στην Κ.Ο. του κόμματος. Από τους διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν τεθεί εκτός ψηφοδελτίων, ψήφισε «ναι» μόνο ο Χ. Μαγκούφης.
Νέα μέτρα τον Ιούνιο
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, μιλώντας στο Mega, προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων τον ερχόμενο Ιούνιο -λέγοντας ότι «δεν είναι καμιά κεραμίδα»-, καθώς, όπως υποστήριξε, θα πρέπει να κλείσει το έλλειμμα, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Συμπλήρωσε, δε, ότι «η εκτίμηση είναι ότι κάποια στιγμή το 2013 η οικονομία θα πάρει μπροστά» και υπεραμύνθηκε των μέτρων του νέου μνημονίου. Νωρίτερα το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την πράξη για τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, βάσει της οποίας από 14/2/2012 μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (32% για νέους κάτω των 25 ετών), η μετενέργεια των συμβάσεων διαρκεί μόνο για τρεις μήνες και εν συνεχεία ισχύουν από τις συμβάσεις μόνο οι όροι που αφορούν στο βασικό μισθό και στα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας εργασίας.
Υψηλοί τόνοι
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επικράτησαν για άλλη μια φορά οι υψηλοί τόνοι, αρχικά μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και εκπροσώπων κομμάτων της Αριστεράς αλλά και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι ρυθμίσεις για τις περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν το άρθρο 73 του Συντάγματος. Ο κ. Βενιζέλος ανταπάντησε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει αιτιολόγηση του ΣτΕ και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «προτείνουν το αδιέξοδο», ζητώντας από το λαό να απορρίψει «την ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική που προτείνουν».
Ακόμα πιο σκληρή ήταν η αντιπαράθεση του κ. Βενιζέλου, αλλά και βουλευτών της Αριστεράς με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, ο οποίος στην ομιλία του κάλεσε τη Βουλή να «κλείσουμε οριστικά το “θλιβερό κεφάλαιο” των τελευταίων δυόμισι χρόνων» και «να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία με τις εκλογές», ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι τα προηγούμενα χρόνια, αν και δεν κυβέρνησε τη χώρα, «άσκησε επιρροή και στήριξε καταστάσεις νοσηρές και στρεβλώσεις απίστευτες, που έχουν μεγάλη ευθύνη για εδώ που φθάσαμε». Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την Αριστερά να «μη μας κουνάει το δάχτυλο», τονίζοντας ότι «δεν είναι υπεράνω κριτικής». Απαντώντας στον κ. Σαμαρά, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τον κατηγόρησε ότι «φοβάστε γιατί ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο. Είναι θράσος να κατηγορείτε την Αριστερά. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι παλέψαμε. Εσείς έρχεστε και εφαρμόζετε τη βαρβαρότητα εν μία νυκτί», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης είπε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση που έλεγε ο κ. Σαμαράς μας οδήγησε σε χειρότερο μνημόνιο. Εμείς λέμε στον κ. Σαμαρά να μην ξαναδιαπραγματευτεί».
«Αμφιθυμία»
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για «άχαρη και ατελέσφορη προσπάθεια συνεχούς διαφοροποίησης που δεν οδηγεί πουθενά, μόνο σε παλαιοκομματικό και δημαγωγικό ρόλο», αλλά και για «αμφιθυμία», προσθέτοντας ότι «η βαθύτερη αιτία που είναι δύσπιστοι οι εταίροι μας είναι γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ. Η συνεχής παλινωδία, η αβεβαιότητα και η αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί να διασφαλίσει την πορεία της χώρας». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «τώρα αποκτούμε μεν ένα ασφαλές πλαίσιο, αλλά θέλει δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλήθεια και συναίνεση. […] Αλίμονο αν η χώρα ξανακυλήσει στον αδιέξοδο δρόμο της κλασικής παλαιοκομματικής προσέγγισης».
Μπαρόζο υπέρ ανάπτυξης
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τους συναρμόδιους επιτρόπους, τους οποίους και θα ενημερώσει για την πορεία εφαρμογής της νέας συμφωνίας, και θα συζητήσει μαζί τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Μπαρόζο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο συζήτησαν τους τρόπους ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα. Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη.
«Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα»
Μήνυμα συμπαράστασης προς τους Έλληνες μετέφερε χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα, βασισμένου σε ένα «αποθεματικό εμπιστοσύνης», που μονάχα η ίδια μπορεί να δημιουργήσει, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Νωρίτερα ο κ. Σουλτς, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, είχε ακούσει εκ νέου τις επιφυλάξεις της Ελλάδας σχετικά με την ασφυκτική λιτότητα, καθώς, υποδεχόμενός τον, ο κ. Παπούλιας είχε πει ότι «τα μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους αδύναμους και δεν ξέρω αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει άλλα τέτοια μέτρα», προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο είναι «να διατηρήσει η χώρα την κοινωνική της συνοχή». Από την πλευρά του, ο Γερμανός πολιτικός είχε υπογραμμίσει ότι «όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», προσθέτοντας ότι επέλεξε να έρθει στην Αθήνα, την επομένη της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης από την Bundestag για «να συνομιλήσει με την ελληνική ηγεσία γι’ αυτά τα προβλήματα».
Κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις εξαιρετικά σκληρές δεσμεύσεις που ανέλαβε ως αναγκαίες η κυβέρνησή της, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί ομόφωνα απ’ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και, ως εκ τούτου, ότι είναι άδικο να προσωποποιείται η διαμαρτυρία των Ελλήνων στην καγκελάριο της Γερμανίας ή στον υπουργό Οικονομικών της.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, επέκρινε την εμμονή στις περιοριστικές πολιτικές, τονίζοντας ότι «αν ακολουθήσουμε αποκλειστικά μια πολιτική λιτότητας θα κάνουμε οικονομίες μέχρι τελικής πτώσεως. Η δημοσιονομική σύνεση είναι βεβαίως αναγκαία για να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, αλλά η μείωση του χρέους πρέπει να εξισορροπείται από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες: δεν είναι δίκαιο να καλούνται ολοένα οι πλέον αδύναμοι να φέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας, αλλά κοινότητα αλληλεγγύης».
Επιστρέφοντας, δε, στο θέμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, αν και παραδέχθηκε ότι ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολες, σημείωσε ότι η Γερμανία είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και επισήμανε ότι «η πολιτική της Ε.Ε. χαρακτηρίζεται απ’ τις πλειοψηφίες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Εγώ να υπεραμυνθώ της Άνγκελα Μέρκελ, ως Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, είναι παραλογισμός. Είναι, όμως, ένα μόνο κομμάτι η Μέρκελ και υπάρχουν άλλοι 26 που είπαν “ναι” στα μνημόνια ομόφωνα». Ο κ. Σουλτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, καθώς και με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και της ΝΔ Α. Σαμαρά.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=96531