Μικρόφωνα, κάμερες και πληκτρολόγια απ’ όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στην Ελλάδα, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης…
τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για τις εξελίξεις που το αποτέλεσμα της κάλπης ενδέχεται να πυροδοτήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωζώνης.
Κίνδυνος αναταραχής στην Ευρωζώνη
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, «οι εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αναταραχή στη χώρα, αναστατώνοντας τους επενδυτές, οι οποίοι πίστευαν ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας έβαζαν τελεία σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μέτρα σκληρής λιτότητας, ως αντάλλαγμα για δεύτερο δάνειο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ […]. Αναλυτές θεωρούν ότι από τις εκλογές θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα τιμήσει αυτές τις δεσμεύσεις, αλλά αναμένουν ότι θα επιχειρήσει να αναδιαπραγματευτεί κάποια σημεία της συμφωνίας, προκειμένου να ηρεμήσει τους εξαγριωμένους από τις διαδοχικές περικοπές μισθών και συντάξεων ψηφοφόρους». Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η αδυναμία εκτέλεσης του πρώτου μνημονίου ίσως κάνει κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης απρόθυμες να συμφωνήσουν σε αλλαγές στη συμφωνία, οδηγώντας σε νέες εντάσεις.
Διακύβευμα η παραμονή στο ευρώ
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «αν η Ελλάδα εμμείνει στην εφαρμογή του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή λάβει μια πορεία που θα την οδηγήσει σε έξοδο από το κοινό νόμισμα, με τρομερές συνέπειες για άλλες χώρες της ευρω-περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία». Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι «μισθοί και επιδόματα έχουν περικοπεί, η ανεργία έχει απογειωθεί και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν καταρρεύσει. Έξαλλοι Έλληνες έχουν στραφεί προς μικρά αντιμνημονιακά κόμματα για να τιμωρήσουν τους “παραδοσιακούς” πολιτικούς, τους οποίους κατηγορούν για την κρίση. Αριθμός-ρεκόρ 8 ως 10 κομμάτων αναμένεται να μπει στη Βουλή και η λαϊκή οργή κατά των μεγάλων κομμάτων θα μπορούσε να μετατρέψει τουλάχιστον τέσσερις μικρές ομάδες (σ.σ. κόμματα) σε πιθανούς “ρυθμιστές εξουσίας”». Προστίθεται, δε, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας και οι διεθνείς δανειστές θεωρούν μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ως τη μοναδική βιώσιμη εναλλακτική για να παραμείνει η Ελλάδα στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των μεταρρυθμίσεων. […] Αν υπάρξει αποτυχία, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, […] που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, σε μια στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ, για να ικανοποιήσει τους διεθνείς δανειστές της και να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα ζωτικά για την επιβίωσή της».
Νευρικότητα στις Βρυξέλλες
Τη νευρικότητα των Βρυξελλών για το ενδεχόμενο μη δυνατότητας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα υπογράμμισε ρεπορτάζ των «Financial Times», το οποίο αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανησυχούν για το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο επαρκούς πλειοψηφίας μεταξύ των δύο κομμάτων, η νέα κυβέρνηση θα έχει μικρά περιθώρια ελιγμών, καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει με παρακράτηση της επόμενη δόσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση απόκλισης από το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι όσο πλησίαζαν οι εκλογές ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν εξαιρετικά εκνευρισμένοι από την ασάφεια των τοποθετήσεων του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά αναφορικά με τη στήριξή του στο πρόγραμμα διάσωσης, προσθέτοντας, όμως, ότι με τόσα αντιμνημονιακά κόμματα να έχουν ενισχυθεί, αυτές οι ενστάσεις για τον κ. Σαμαρά ελάχιστα ακούγονται στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ «θεωρείται πια η καλύτερη επιλογή για να μείνει η Ελλάδα εντός πορείας».
Πιθανή η συγκυβέρνηση
Παράλληλα, το BBC επισημαίνει ότι οι εκλογές είναι σημαντικές καθώς το διακύβευμά τους είναι «η ικανότητα -και η πολιτική βούληση- της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας, στο οποίο συμφώνησαν τα μεγάλα ελληνικά κόμματα, ως αντάλλαγμα για το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ από την τρόικα. Στην περίπτωση που οι εκλογές κερδηθούν από κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα, ίσως αποφασίσουν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δόσεων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα υποστεί καθίζηση, αυξάνοντας τους φόβους για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επέκταση της “μόλυνσης” στις επίσης “προβληματικές” Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία». Στο ρεπορτάζ εκτιμάται ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι το πιο πιθανό σενάριο, με ενδεχόμενη συμμετοχή ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ.
index.html?action=article&article=100957