Η εσωκομματική αντάρα στο ΠΑΣΟΚ και ο αντιμνημονιακός οίστρος που έχει καταλάβει κυβερνητικά στελέχη, σε συνδυασμό με τη γαλάζια αμφιθυμία και τις τάσεις φυγής του ΛΑΟΣ, δυσκολεύουν το βηματισμό του Λουκά Παπαδήμου πάνω στο τεντωμένο σκοινί της διαπραγμάτευσης για τον νέο δανεισμό.
Παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδιασμού για ανασχηματισμό άμεσα, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν θεωρούν αυτονόητη τη συμμετοχή στην κυβέρνηση υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, επικρατεί η άποψη ότι η συγκυρία απαιτεί υπουργούς πλήρους απασχόλησης και ότι οι εκλογικές αγωνίες υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται από συνομιλητές του να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αναδόμησης της κυβέρνησης εξαιτίας ή με αφορμή τη διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια εξέλιξη θα δυσαρεστούσε κορυφαίους υπουργούς που δεν θεωρούν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση για να συμμετάσχουν στη μάχη της διαδοχής. Το άλλοθι που αναμένεται να επικαλεστούν είναι ότι δεν είναι υποψήφιοι μέχρι να δηλώσουν ότι είναι υποψήφιοι, και αυτό μπορεί να αργήσει, αν, για παράδειγμα, η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνει το Μάρτιο, όπως προκρίνει ο κ. Παπανδρέου.
Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι ατύπως ο προεκλογικός αγώνας στο ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο. Και με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις οι διεκδικητές του θρόνου θα αναμετρηθούν σε αντιμνημονιακό σφρίγος, αποκαθηλώνοντας το έργο του απερχόμενου ηγέτη, πλειοδοτώντας σε φιλολαϊκές υποσχέσεις, καταγγέλλοντας τις συνταγές της τρόικας και κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Κατά συνέπεια, για να αποφευχθεί ο ανασχηματισμός, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δεσμεύσει τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα επιλέξουν το εθνικό αντί του κομματικού οφέλους.
Η βουλιμία των δελφίνων
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ήδη (στον ΑΝΤ1) ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο πρέπει να παραιτηθούν από την κυβέρνηση οι υποψήφιοι. Το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» και προσεχώς για το νέο μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών (κατά το μοντέλο Μόντι), ενώ κοντά του βρίσκονται πρόσωπα που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάντως, έχουν ευθέως ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης από την κυβέρνηση των διεκδικητών της ηγεσίας, ανάλογη θέση έχει πάρει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ασφαλώς αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του Λουκά Παπαδήμου να κάνει ό,τι πιστεύει ότι θα βοηθήσει την επίτευξη των στόχων του.
Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επιλέξει και πάλι τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, γνωρίζοντας ότι έτσι αποφεύγει τον κίνδυνο διαρροών και ότι καθένας μόνος του εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός απ’ όσο όταν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο δικομματισμός στα κάρβουνα
Αν ο κ. Παπαδήμος αποφασίσει τελικά να κάνει ανασχηματισμό, είναι βέβαιο ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θα αρχίσουν να αναρωτιούνται τι υπάρχει πίσω από την κουρτίνα. Γιατί, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, μια τέτοια κίνηση θα δείξει ότι ο τεχνοκράτης είναι πολιτικός και ότι πίσω από τη μειλιχιότητα υπάρχει αποφασιστικότητα με προβολή στο μέλλον. Άλλωστε είναι υπαρκτός ο φόβος στο σύστημα του δικομματισμού ότι ο κ. Παπαδήμος δεν ήρθε στο κέντρο της σκηνής για να φύγει το συντομότερο δυνατόν και να μην τον ξαναδούμε, αλλά μπορεί τα κόμματα να τον ξαναβρούν μπροστά τους μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης (που είναι και το πιθανότερο με βάση όλες τις μετρήσεις).
Στην πρώτη του συνάντηση με πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός έδειξε εξαιρετικές επικοινωνιακές δυνατότητες, λέγοντας ακριβώς ό,τι είχε προαποφασίσει να πει και ξεπερνώντας δύσκολες ερωτήσεις χωρίς να υπεκφύγει. Σε καμία περίπτωση δεν προσδιόρισε το χρόνο στον οποίο θα γίνουν εκλογές και όταν ρωτήθηκε αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, διευκρίνισε ότι τον ενδιαφέρει μόνο να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την κυβέρνησή του, χωρίς όμως να αποδοκιμάσει τη σχετική σεναριολογία.
Αλλαγή ύφους
Τις τελευταίες μέρες ο Λουκάς Παπαδήμος δείχνει να έχει ξεπεράσει την αρχική διστακτικότητά του σε όλα τα επίπεδα. Το σημαντικότερο όλων ίσως είναι ότι εκφράζει ανοιχτά πολιτικές θέσεις, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν πριν αυτός εγκατασταθεί στο Μαξίμου. «Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές με τη συμφωνία και των δυο πλευρών αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι» δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σχετικά με την επαπειλούμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Λίγες ώρες μετά έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής τηλεόρασης Λάμπη Ταγματάρχη ζητώντας διευκρινίσεις για την πληρωμή υπαλλήλων τις μέρες της απεργίας, όπως αποκάλυψε το πόρισμα σχετικής ΕΔΕ.
Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονονομίας πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αποβεί άκαρπος ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά, ο κ. Παπαδήμος δεν πρόκειται απλώς να χειροκροτήσει το ναυάγιο. Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να απαλλάξει τα κόμματα από το βάρος της ευθύνης και όλα τα μέτρα του πακέτου που έρχεται θα περάσουν από τη Βουλή. Η καταψήφιση θα σημαίνει κατάρρευση της κυβέρνησης και απομάκρυνση του νέου δανείου, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία το Μάρτιο.
Εκλογές στην ώρα τους
Η ακατάσχετη εκλογολογία ενοχλεί βαθύτατα εταίρους και δανειστές, ενώ δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για τη νέα τριετή χρηματοδότηση της χώρας. Η εμμονή της Συγγρού σε κάλπες πριν από το Πάσχα δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, από την ώρα που θα γίνει η επίσημη πρόσκληση στους ομολογιούχους να πάρουν μέρος στο PSI μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες, ενώ ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση αποτελεί η 20ή Μαρτίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ. Συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή η συζήτηση για το ποια θα είναι η Κυριακή των εκλογών, καθώς το μείζον ερώτημα και το εθνικό διακύβευμα είναι αν θα έχει διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα όταν ο κυρίαρχος λαός θα κληθεί να μιλήσει. Άλλωστε το νέο δάνειο θα συνοδεύεται από ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί μετεκλογικά. Εκτός αν δεν πάρουμε δάνειο, οπότε θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα διαχείρισης του χάους.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=93688