Η πίεση των εταίρων για την ψήφιση από την παρούσα κυβέρνηση του νέου μνημονίου, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα για το 2012 (ύψους 2,5 και πλέον δισ. ευρώ), είναι ασφυκτική. Το μήνυμα έχει σταλεί από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και θα μεταφερθεί αρμοδίως στους πολιτικούς αρχηγούς που, τυπικά έστω, στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι δυσκολίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να προχωρήσει γρήγορα σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι τεράστιες και γι’ αυτό δεν προκαλούν έκπληξη οι εισηγήσεις που δέχεται να προχωρήσει άμεσα σε ριζικό ανασχηματισμό. Η ιδέα είναι να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα προσιδιάζει στην ιταλική κυβέρνηση Μόντι, με πολύ λιγότερα μέλη και με πρόσωπα της δικής του επιλογής, που δεν θα εκφράζουν κομματικές σκοπιμότητες και αναγκαιότητες. Εάν πράγματι κάνει αυτό το βήμα ο πρωθυπουργός, τότε η παράταση της θητείας του θα προκύψει ως αυτονόητη συνέχεια, προκαλώντας πολιτικούς κραδασμούς απρόβλεπτης έντασης, αν λάβει κανείς υπόψη τη γαλάζια μανία για κάλπες σε δύο μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος βλέπει θετικά την πραγματοποίηση ανασχηματισμού και αυτή είναι ίσως η εξήγηση για το ότι στην τελευταία, θορυβώδη και άγονη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε καν συστάσεις στους υπουργούς για καλύτερη συνεργασία και λιγότερη φλυαρία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν επιθυμεί να φτάσει ως το 2013, αλλά και δεν ανέχεται τη συνεχή εκλογολογία την ώρα που είναι απροσδιόριστη η ημερομηνία εκπλήρωσης της αποστολής αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή η ψήφιση της επόμενης δανειακής σύμβασης.
Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ θέλουν να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης (130 περίπου δισ.) αφού ολοκληρωθεί το PSI, για να υπάρχει ακριβής εικόνα των οικονομικών αναγκών. Ενήμερες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης ακριβώς για να γίνει μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι το ελληνικό κοινοβούλιο ή τα ελληνικά κόμματα που θα αποφασίσουν πότε θα κλείσει το θέμα για να γίνουν εκλογές.
Αλλεργικοί στις κάλπες
Η ιδέα των ελληνικών εκλογών δεν είναι καθόλου δημοφιλής στις Βρυξέλλες. Οι εταίροι επιθυμούσαν από την πρώτη στιγμή εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση Παπαδήμου και απογοητεύθηκαν τόσο από το μέγεθός της (48 μέλη έναντι 11 της ιταλικής) όσο και από τον περιορισμό που τέθηκε στη διάρκεια ζωής της (ξεκινώντας από τη 19η Φεβρουαρίου και φθάνοντας μέχρι λίγους μήνες μετά). Οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που έφυγαν για να επιστρέψουν στις 15 Ιανουαρίου διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας και συνέχιση της ίδιας δυσλειτουργίας στην κρατική μηχανή. Ανάλογα συμπεράσματα έχει εξαγάγει και έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ. Έρχεται, λοιπόν, απ’ έξω, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, η σύσταση για πολιτική ισχυροποίηση του πρωθυπουργού, ώστε να μπορέσει να βγάλει το κάρο από τη λάσπη. Δεν λείπει, άλλωστε, η εκτίμηση σε κοινοτικούς κύκλους ότι από τις κάλπες θα προκύψει και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας, συνεπώς θα μπορούσε να είναι και μετεκλογικά πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος.
Αλλά ως τότε υπάρχει χρόνος. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα. Μια απάντηση που δίνουν συνεργάτες του και φαίνεται ότι ο ίδιος εξετάζει είναι ο ανασχηματισμός. Η σχετική συζήτηση άνοιξε με άρθρο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου στην ιστοσελίδα της. Η βουλευτής της Α΄ Αθήνας είπε ευθέως ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα και απέρριψε τις πιέσεις για περιορισμό του χρονικού ορίζοντα της μεταβατικής κυβέρνησης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα συναντήθηκε με τον Λουκά Παπαδήμο. Συμφωνεί επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και στο σημείο αυτό βρίσκεται κοντά με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Τι μένει; Μα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει ότι πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και περιορισμένης διάρκειας. Αλλά, ίσως, και ο «εξουθενωμένος» υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Περιορισμένη αντοχή
Οι σχεδιασμοί του κ. Παπαδήμου διατρέχουν κίνδυνο ανατροπής από μια ξαφνική πολιτική κρίση. ΝΔ και ΛΑΟΣ δηλώνουν ότι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα. Όλο και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στρέφονται στον αντιμνημονιακό αγώνα και αποκηρύττουν, επί της ουσίας, τη διετία Παπανδρέου. Με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ψηφιστεί το νέο μνημόνιο από την κυβέρνηση συνεργασίας. Θα αναφέρονται τα μέτρα ως ποσό (παράδειγμα 2,5 δισ. ευρώ) χωρίς να εξειδικεύονται; Υπάρχει άλλος τρόπος για να απαλλαγούν από το πολιτικό κόστος οι πολιτικοί αρχηγοί; Η απάντηση δεν είναι εύκολη για τον κ. Παπαδήμο, πολύ περισσότερο όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δηλώνει δημοσίως: «Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις, θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού». Και όλα αυτά την ώρα που διαπιστώνεται επίσημα ότι η εφεδρεία απέτυχε και ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει. Τα νέα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα θα συνδεθούν ευθέως με την έβδομη δόση των 80 και πλέον δισ. ευρώ (το Φεβρουάριο). Και το δίλημμα θα είναι «εξουθενωτικό» – όχι μόνο για τον κ. Βενιζέλο.
Και ο ΓΑΠ με την ησυχία του…
Στη δίνη της εσωστρέφειας και της δημοσκοπικής κατάρρευσης παραδέρνει το ΠΑΣΟΚ. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Οι δελφίνοι κινούνται με νευρικότητα. Ο Ευ. Βενιζέλος, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του, απορρίπτει μοντέλο διαρχίας (άλλος πρόεδρος, άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός), η «τρόικα» (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης) δεν έχει χαλύβδινη εσωτερική συνοχή και οι μετρήσεις για την κούρσα διαδοχής προσφέρουν επισφαλή συμπεράσματα. Τα περισσότερα στελέχη επισημαίνουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι πρέπει να γίνει πρώτα ιδεολογική συζήτηση και μετά αναζήτηση προσώπων που θα εκφράσουν τη νέα κεντροαριστερά. Αλλά στο βάθος όλοι γνωρίζουν ότι η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ έχει κουραστεί και από τα πρόσωπα και από τις ιδεολογικές αναζητήσεις τους. Τα σενάρια διάσπασης δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο, ενώ η επιλογή του Πάνου Μπεγλίτη ως εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τους προβληματισμούς όσων αγωνιούν για τις πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας έχει άριστες σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά παραμένει πρόσωπο που αναδείχθηκε από τον Γ. Παπανδρέου. Συμπέρασμα;
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=92395