Home Politics / Sports / Various

Μητσοτάκης – The Upfront Initiative: «Υπάρχει πολλή οργή στους νέους»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Καπουτζίδης στο συνέδριο Upfront Initiative στο Ωδείο Αθηνών

“Κατ’ αρχάς ήταν πολύ σωστή η επισήμανση ότι η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο, έχοντας εξαλείψει ουσιαστικά όλες τις διακρίσεις και όλες τις προκαταλήψεις. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση”, ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη βία των ενηλίκων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση και ένας αυστηρός αντιρατσιστικος νόμος δεν φτάνει αλλά “πρέπει να σκάψουμε πιο βαθιά”. Μίλησε για τη δουλειά που πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες και ειδικότερα το σχολείο, όπου μετά την πλατφόρμα κατά του bullying, σχεδιάζεται ενίσχυση με ψυχολόγους. “Από την άλλη είναι σαφές ότι σήμερα στην κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη ένταση. Υπάρχει πολλή οργή και υπάρχει θυμός, υπάρχει βία ειδικά σε νεότερες ηλικίες”, τόνισε ο πρωθυπουργός (αναφερόμενος στην ομοτρανφοβική επίθεση της Θεσσαλονίκης).

“Όλοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μία οργή για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μη βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να μην πούμε ουφ! Εντάξει, ωραία. Κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα, αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες”. Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο τρόπος που λειτουργεί ο αλγόριθμος ενισχύει τα στερεότυπα ειδικά στα παιδιά και τους νέους φέρνοντάς τους σε επαφή μόνο με άτομα με τις ίδιες απόψεις και ενισχύοντας το πείσμα τους και κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο γι αυτούς να νιώσουν ότι δεν είναι οι μόνοι στον κόσμο.

Γιώργος Καπουτζίδης: “δεσμεύομαι στην επόμενη δουλειά μου να έχω ένα τρανς άτομο στο καστ”
Αναφερόμενος στη συμβολική αμοιβή που θα λάβει για το συνέδριο ο Γιώργος Καπουτζίδης ανέφερε ότι σκοπεύει να τη δώσει στο σύλλογο υποστήριξης διεμφυλικων ατόμων ενώ ως (ανεργος αυτή τη στιγμή) ηθοποιός – σκηνοθέτης – σεναριογράφος δεσμεύτηκε να πάρει μια τρανς ηθοποιό και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να προσλάβουν κι αυτοί ανάπηρα ή τρανς άτομα κάνοντας έτσι καλό όχι μόνο στα συγκεκριμένα άτομα αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό τους, μιλώντας του και εκπαιδεύοντάς το για πράγματα που αν φύγει να δουλέψει στο εξωτερικό θεωρούνται δεδομένα.

“Οι μειοψηφίες πάντα εξαρτώνται από την πλειοψηφία”
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τα δικαιώματα και τη σημασία του να νομοθετεί η κυβέρνηση για το σωστό, για αυτό εν τέλει για το οποίο ψηφίστηκε και όχι ακολουθώντας αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις. Επέμεινε ότι όπως πίστευαν οι παραδοσιακοί φιλελεύθεροι διανοητές τα δικαιώματα των μειοψηφιών δεν μπορούν να υπόκεινται στην τυραννία της πλειοψηφίας.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα στον πρωθυπουργό για τα άτομα με αναπηρίες και τις μειονότητες μιλώντας για μια φίλη του στην Ισπανία που βρήκε καλύτερο μισθό αλλά κυρίως ένα περιβάλλον μη σεξιστικό που δεν την προσβάλει στον δημόσιο τομέα και μια νομοθεσία που όχι μόνο την προστατεύει αλλά την ανάγκασε να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Αντίστοιχα, μίλησε για την εξοργιστική ιστορία μιας τρανς μαθήτριας σε σχολείο της Ανατολικής Αττικής που μένει παροπλισμένη στο σπίτι της και δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο παρά την υποστήριξη των γονιών της γιατί ορισμένοι συμμαθητές και καθηγητές δεν μπορούν να τη αποδεχθούν. Χαρακτηριστικό ήταν και το παράδειγμα που έφερε για το πώς αυτή τη στιγμή για να μπει ράμπα αναπήρου σε πολυκατοικία 12 ενοίκων θα πρέπει να συμφωνήσουν οι 6 από αυτούς τουλάχιστον.

“Οι μειοψηφίες πάντα εξαρτώνται από την πλειοψηφία” είπε χαρακτηριστικά για το αν έχει κανείς το δικαίωμα να μπει στο σπίτι του, να παντρευτεί, για το τι θα φορέσει στην Αριστοτέλους ή αν θα πάει εκεί κλπ. Χρειάζονται, λοιπόν, τη στήριξη των ηγετών εξού και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να να συνεχίσει να στηρίζει και τις υπόλοιπες μειοψηφίες, πέραν του γάμου των ομόφυλων.

Προσυπογράφοντας ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην νέα Εθνική στρατηγική για την αναπηρία και στο ρόλο του Μαξίμου λόγω της οριζόντιας συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία που απαιτεί, την οποία ανέλυσε στη συνέχεια και ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Ν. Παπασταύρου, στον θεσμό του προσωπικού βοηθού και στα νέα λεωφορεία με παροχές για τους ανάπηρους που θα δούμε σύντομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“Επικαιροποιούμε την στρατηγική μας για τα άτομα με αναπηρία, θα την παρουσιάσουμε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, “Στρατηγική 2024 – 2030”, και προφανώς ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι η δυνατότητα πιο ενεργούς συμμετοχής στην αγορά εργασίας”.

Και κάπως έτσι το συμπεριληπτικό 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνάντησε την ομοφοβική και τρανσοφοβική επικαιρότητα

“Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μιλούσε ανοιχτά για τα προβλήματα της υγείας της, από τον καρκίνο που πέρασε μέχρι την αναπηρία της, μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία χαίρομαι γιατί μπορούμε πια να τα συζητάμε πιο ανοιχτά και να διαπιστώνουμε ότι δεν είναι θέματα-ταμπού.

Διότι ένα μεγάλο ταμπού και μία μεγάλη διάκριση αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Εγώ πραγματικά βγάζω το καπέλο μου όταν ο αρχηγός της Εθνικής Ποδοσφαίρου, ο Τάσος Μπακασέτας βγαίνει και λέει ανοιχτά: “εγώ πάλεψα με κατάθλιψη και το γεγονός ότι μπορεί να ήμουν σταρ και ποδοσφαιριστής, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μία σκοτεινή πλευρά πίσω από αυτό, την πάλεψα, μιλώ ανοιχτά” και βοηθά και άλλους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια παραδείγματα, διότι υπάρχει η διάκριση και το στίγμα και στο θέμα της ψυχικής υγείας”.

Σχετικά με τη συμπερίληψη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τη θεωρεί επιβεβλημένη, ειδικότερα στον χώρο εργασίας (στον οποίο δίνει βάρος το φετινό συνέδριο “The Upfront Initiative” που διοργανώνουν η εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos και η LiFO) όχι μόνο ηθικά αλλά και ως εγγύηση για καλύτερη απόδοση και οικονομικό αποτέλεσμα. Παραδέχθηκε ότι παρά την ποσόστωση που εφαρμόζεται στα ψηφοδέλτια δεν βλέπουμε αρκετές γυναίκες στο κοινοβούλιο και μίλησε για τη σημασία του να ακούμε πολλές διαφορετικές απόψεις και κατά κανόνα οι άνθρωποι με διαφορετικό background έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν καλύτερα αντίστοιχες απόψεις.

Για την έλλειψη προσωπικού, την ενσωμάτωση των μεταναστών αλλά και των ηλικιωμένων στην απασχόληση
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως “η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η ανεργία μειώνεται, έχουμε ήδη ζητήματα ελλείψεων προσωπικού. Έχουμε όμως χαμηλή συμμετοχή γυναικών στην απασχόληση, έχουμε χαμηλή συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, χαμηλή ενσωμάτωση μεταναστών στην απασχόληση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας δημιουργεί, σήμερα που μιλάμε, προβλήματα.

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας αν δεν ενισχύσουμε το εργατικό μας δυναμικό. Έχουμε που έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας στη χώρα, αν κρατάμε και μεγάλες ομάδες που θα έπρεπε ή μπορούν να απασχολούνται έξω από τον ενεργό πληθυσμό, τότε θα έχουμε και άμεσο οικονομικό πρόβλημα ως χώρα”.

Αναφέρθηκε επίσης στο ότι “Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία, την οποία δεν τη θίξαμε και αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Διότι και εκεί υπάρχουν στερεότυπα ‘ο γέρος που δεν μπορεί να δουλέψει’, ‘βγήκε στη σύνταξη και τι θα κάνει από δω και στο εξής’.

Όταν αλλάξαμε όμως τώρα το νόμο και δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους να δουλεύουν χωρίς αυτό να τους στερεί τη σύνταξή τους και απλά να πληρώνουν έναν φόρο για τις ώρες που δουλεύουν, είδαμε μια τεράστια ανταπόκριση”.

Δείτε φωτογραφίες:

φωτογραφίες: papadakispress/ Αλέξανδρος Παύλου

more posts vipnews
More Politics / Sports / Various
Search