Για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση να λάβει χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς, όπως επισημαίνει, οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, όσο ποτέ άλλοτε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας για τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών είναι πλέον περισσότερο από ορατές», τονίζει. Ως αιτίες οι κεντρικοί τραπεζίτες «βλέπουν» τέσσερις παράγοντες:
– Η δημοσιονομική κρίση εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, ενώ παράλληλα οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς
– Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
– Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας όλο και μειώνονται, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνονται
– Η ανισότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης συνεχώς επεκτείνονται
«Αυτό το μείγμα παραγόντων είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό», αναφέρεται στη έκθεση της ΕΚΤ. «Εν κατακλείδι, η μετάδοση των εντάσεων ανάμεσα στις χώρες μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό από την κατάρρευση της Lehman Brothers».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ρίχνουν τις ευθύνες στην πολιτική, που όπως τονίζουν, με την καθυστερημένη και διστακτική της απάντηση στην κρίση, έκανε το πρόβλημα οξύτερο, ενώ επισημαίνουν πως στην ανασφάλεια των αγορών συνέβαλε και η μετ΄ εμποδίων διαδικασία επικύρωσης αποφάσεων προηγούμενων Συνόδων Κορυφής.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο απήυθυνε έκκληση προς τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση κυρίως στη διακρατική συμφωνία για τον έλεγχο της κρίσης χρέους και την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=92583