Σημαντική αύξηση, κατά τουλάχιστον 10%, κατέγραψαν την περίοδο 2008-2011 τα ποσοστά ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 25-64 ετών με χαμηλή μόρφωση στην Ελλάδα, σύμφωνα…
με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).
Σύμφωνα με το Κέντρο, τα ποσοστά της ανεργίας στην εν λόγω κατηγορία εργαζομένων στην Ελλάδα (κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια του 2011 στο 17%, αν και όπως επισημαίνεται τα υψηλότερα ποσοστά, τα οποία προσεγγίζουν ακόμα και το 40%, καταγράφηκαν στη Λιθουανία και στη Σλοβακία, τη στιγμή που αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στη Λετονία και στη Βουλγαρία λόγω της οικονομικής κρίσης.
Βάσει των στοιχείων για το 2011, τα ποσοστά ανεργίας στους εργαζόμενους με χαμηλά τυπικά προσόντα ξεπέρασαν το 15% σε 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αν και σε άλλα κράτη-μέλη η αύξηση της ανεργίας στην εν λόγω κατηγορία εργαζομένων ήταν πιο μετριασμένη, καθώς κυμάνθηκε από 5,4% στην Ολλανδία μέχρι 13,9% στη Γερμανία. Σημειώνεται πως τα ποσοστά ανεργίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αυξηθήκαν σε όλες τις κοινοτικές χώρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκή μελέτης την περίοδο 2008-2011, με μόνη εξαίρεση τη Γερμανία.
Μικρότερο το πλήγμα στους πιο μορφωμένους
Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι της ίδιας ηλικιακής ομάδας (25-64 ετών) με μέση ή υψηλή μόρφωση επλήγησαν λιγότερο από την ανεργία, δεδομένου ότι στην περίπτωσή τους τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2% για τους εργαζόμενους με μέση εκπαίδευση και κατά 1,5% για τους εργαζόμενους με υψηλή μόρφωση.
Συνεπώς, όπως επισημαίνει στα συμπεράσματά του το Κέντρο, όσο πιο υψηλή ήταν η μόρφωση τόσο χαμηλότερη αποδείχθηκε η πιθανότητα εξόδου από την αγορά εργασίας. Για τη σύνταξη του ενημερωτικού αυτού σημειώματος το Ευρωπαϊκό Κέντρο αναφέρει ότι χρησιμοποίησε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), καθώς και τους ετήσιους μέσους όρους απασχόλησης και ανεργίας που καταγράφονται στο πλαίσιο της έρευνας εργατικού δυναμικού της Ε.Ε.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&;article=101088