Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπου δεσπόζει το ελληνικό «κούρεμα» και τη διάσωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, αναμένονται εναγωνίως από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς η κρίση ενδέχεται να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να πλήξει και τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ελπίδες για την κατάληξη αυτής της συνόδου σε μία συνολική συμφωνία περιορίζονται εξαιτίας των διαφωνιών που παραμένουν.
Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι μία ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.
Δύο συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για απόψε στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 7.00 το απόγευμα για να συζητήσουν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο στόχος είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το σοκ που θα προέλθει από μία απομείωση του ελληνικού χρέους.
Θα ακολουθήσει γύρω στις 9.00 το βράδυ η σύνοδος των ηγετών χωρών της ευρωζώνης, με τις συνομιλίες να παρατείνονται μέχρι αργά τη νύχτα.
Οι συνομιλίες αυτές ανήκουν στο τελευταίο στάδιο σειράς μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης και συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, υπό την πίεση ολόκληρου του πλανήτη που φοβάται τη γενίκευση της οικονομικής κρίσης.
Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη χαραχθεί. Σταθεροποίηση της Ελλάδας, αφού πεισθούν οι πιστωτές να απαλείψουν τμήμα του ελληνικού χρέους, περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, και σε αντάλλαγμα, ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν ανάγκη, καθώς και η θωράκιση της Ιταλίας.
Για να γίνει αυτό, οι Ευρωπαίοι έχουν κατ΄αρχάς ανάγκη από το πράσινο φως των Γερμανών βουλευτών, οι οποίοι συνέρχονται για να δώσουν εντολή διαπραγμάτευσης στην Άνγκελα Μέρκελ.
Πάντως, μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα, καμία συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ εμπειρογνωμόνων.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πιστωτές της Ελλάδας είναι μέχρι στιγμής ατελέσφορες, διότι δεν αποδέχονται απώλειες πέραν του 50%.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένουν ακαθόριστες, ενώ η Γερμανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη γαλλική ιδέα σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη χορήγηση δανείων που θα αύξαναν το ενεργητικό του στα 2 έως 3 τρισ. ευρώ.