Δεκαετή στήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να έχει «χώρο να αναπνεύσει και χρόνο για να ανακτήσει τη δυναμική της», προτίθεται να παράσχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ο κ. Ράις εξήγησε ότι ο νέος, εκτεταμένος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα προβλέπει δεκαετή περίοδο αποπληρωμής και δηλώνοντας ότι η δέσμευση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη των εταίρων ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα μέχρι να μπορεί να ξαναβγεί με ασφάλεια στις αγορές.
«Εξαρτάται από την εφαρμογή»
Ωστόσο, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή. Αν όλοι παίξουν το ρόλο τους, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ο στόχος της βιωσιμότητας του χρέους θα λειτουργήσει. Υπάρχουν ρίσκα. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο. Εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση». Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το βασικό πλεονέκτημα του νέου προγράμματος είναι ότι υπάρχουν δημοσιονομική ελάφρυνση από το PSI και πολυετής ευρωπαϊκή δέσμευση για τη στήριξη της χώρας. Σχολιάζοντας, δε, τις αντιδράσεις των πολιτών κατά των νέων μέτρων, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μεσοπρόθεσμο στόχο να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας ότι «σεβόμαστε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε», ενώ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι οι μισθοί στην Ελλάδα «είναι εκτός ελέγχου» και ότι, όταν μειωθούν, θα επέλθει μείωση και της ανεργίας. Πάντως, ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα-«σίριαλ» για το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα -πληροφορίες την περιορίζουν στα 13 δισ. ευρώ, ενώ το Reuters μετέδωσε ότι συνολικά, μαζί με τα υπόλοιπα του πρώτου προγράμματος, θα φθάσει τα 30 δισ. ευρώ-, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, υπό την προϋπόθεση πως νωρίτερα θα έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και θα έχει ολοκληρωθεί το PSI.
«Διαιτητής – προπονητής η Επιτροπή»
Από την πλευρά του, ο επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του νέου μνημονίου στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο διαιτητής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προπονητής σε ό,τι αφορά την τεχνική βοήθεια προς τις κρατικές Αρχές», προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Αθήνα 16 υπάλληλοι της Επιτροπής, οι οποίοι ανήκουν στην «Task Force», υπό τον Χορστ Ραϊχενμπάχ, και ότι στην ομάδα αυτή πρόκειται να προστεθούν περί τα έξι άτομα. Επίσης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και οι εμπειρογνώμονες κρατών της Ευρωζώνης, που συμβουλεύουν τις ελληνικές Αρχές και παρέχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η είσπραξη των φόρων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και στελέχη της Επιτροπής που εποπτεύουν την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ, παράλληλα, παρέχουν βοήθεια ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή και να βελτιωθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ο κ. Ρεν τόνισε ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», ενώ, όπως ανακοινώθηκε χθες, το Eurogroup θα συνεδριάσει την 1η Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ώστε να εξεταστεί αν η Ελλάδα πληροί τις συνθήκες που έχουν οριστεί, σε αντάλλαγμα για τις πρώτες δόσεις του νέου δανείου.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=96299