Το «μεγάλο λάθος» που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων τονίζει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, καγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1998-2006.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα», επισημαίνει μιλώντας στο Reuters ο κ. Σρέντερ.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις Μέρκελ είπε ότι άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις».
Επίσης, αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη επισήμανε ότι «η Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν εκείνη την εποχή το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων.
Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική. Αλλά τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Επιτροπή πρότεινε την ένταξη.
Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας για αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα δύο κόμματα που σήμερα είναι στην εξουσία: τους Χρστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Φιλελεύθερους εταίρους της.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=89596