Εξαιρετικά αρνητικό κλίμα έναντι της Ελλάδας συνάντησε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ο ESM.
Τουλάχιστον τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης ζήτησαν να συζητήθεί το «ελληνικό ζήτημα», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική εντύπωση των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ήταν ότι δεν προχωρά καθόλου και ότι η χώρα δεν συμμορφώνεται στις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο Όλι Ρεν, φέρεται να απέρριψε κάθε συζήτηση επί της πρότασης του Βερολίνου για επίτροπο που θα ελέγχει τα δημόσια οικονομικά της χώρας -μιλώντας στο BBC, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής είπε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα»- και, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του σειρά μέτρων που η Ελλάδα εφήρμοσε με επιτυχία και άλλα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει, καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI. Βάσει πληροφοριών, μετά τη λήξη της Συνόδου, ο κ. Παπαδήμος συμμετείχε σε μίνι σύνοδο σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ φαίνεται ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσα στο Φεβρουάριο.
Διαφωνούν, αλλά…
Πάντως, η πρόταση του Βερολίνου για την τοποθέτηση επιτρόπου απορρίφθηκε… μετ’ επαίνων από σχεδόν το σύνολο των συμμάχων της Γερμανίας στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της Συνόδου ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα κηδεμονίας της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό, και υποστήριξε ότι αυτή είναι και η άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα σχετικά με το PSI. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή να επιβλέπει την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο». Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο, […] όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα». Επίσης, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν επισήμανε ότι «πρέπει να σεβόμαστε κάθε κυβέρνηση που έχουμε στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη», τονίζοντας, ωστόσο ότι «είναι πολύ φυσικό οι χώρες που βοηθούν την Ελλάδα να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα» και ζητώντας να υπάρξει ένας «κατάλληλος συμβιβασμός». Αλλά, και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποδεχτεί όρους όπως «επιτηρητής», αν και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει σαφέστατα να εκπληρώσει σκληρούς όρους.
Φαινομενική υποχώρηση
Υπό το βάρος της κριτικής, η κ. Μέρκελ ανέκρουσε πρύμναν και κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής έσπευσε να τονίσει ότι «πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», αν και σημείωσε ότι «όλα αυτά λειτουργούν μόνο αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα συζητήσουν, γι αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία». Επίσης, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε εκ νέου «ειδική περίπτωση» την Ελλάδα και εκτίμησε ότι οι συμφωνίες δεν εφαρμόστηκαν σωστά, ωστόσο δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. Πάντως, το Βερολίνο δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα ακόμα πιο σκληρής επιτήρησης της Ελλάδας, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αρνηθεί να δώσει το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Αθήνα. Μιλώντας στη «Wall Street Journal», σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει. […] Η Ευρώπη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα», ωστόσο «εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες αποφάσεις και δεν τις ανακοινώνει απλώς, τότε δεν υπάρχουν χρήματα που μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα». Αναφερόμενος, δε, στο ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία, τόνισε ότι «ίσως εμείς και οι εταίροι μας θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο έργο με έναν ακόμη πιο κοντινό τρόπο».
Νέοι «πονοκέφαλοι»
Εν τω μεταξύ, η Σύνοδος Κορυφής διεξήχθη υπό το βάρος των νέων πιέσεων που ασκούν οι αγορές στην Πορτογαλία. Χθες το spread του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο πέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.500 μονάδων, φτάνοντας σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκιο 17,14%, ενώ για τα πενταετή ομόλογα το επιτόκιο θα έφθανε το 21% και τα CDS ανέβηκαν στο ποσό των 4.250 μονάδων. Έκθεση της τράπεζας Societe Generale αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Πορτογαλίας ενδέχεται να βρεθούν σύντομα μπροστά στο δίλημμα είτε να δημιουργήσουν νέο πακέτο στήριξης της χώρας είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, άφησε να εννοηθεί ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί φέτος να μην πετύχει το στόχο που έχει τεθεί για το 2012, δηλαδή να μην ξεπεράσει το 4,4% του ισπανικού ΑΕΠ. Ο κ. Ραχόι απέδωσε αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι «η οικονομία της Ισπανίας μπορεί φέτος να πέσει σε ύφεση». Ο κ. Ραχόι επισήμανε ότι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων η ισπανική οικονομία θα έπρεπε φέτος να έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, τουλάχιστον 2%, και ξεκαθάρισε ότι «πρόδηλα αυτό δεν θα συμβεί»
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=94582