Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή (3/2) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει η Γερμανία κατά της Ιταλίας αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα θύματα στο Δίστομο.
Η προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας έχει να κάνει με την απόφαση ιταλικών δικαστηρίων, τα οποία και παρά τη δικαστική ασυλία του κράτους της Γερμανίας, έχουν αναγνωρίσει και έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου που τελέστηκαν από τις δυνάμεις των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου πολέμου. Μια από αυτές τις υποθέσεις αφορά και τα θύματα της σφαγής του Διστόμου καθώς ιταλικά δικαστήρια έχουν αποφασίσει την εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου.
«Το καλύτερο που θα θέλαμε να ακούσουμε αύριο είναι ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν διέπονται από τους κανόνες συμβάσεως της Χάγης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μ.Σφουντούρης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής., αν και συμπλήρωσε ότι «ικανοποιητικό θα είναι και αν ανακοινωθεί πως κατά περίπτωση κάμπτεται η ετεροδικία των κρατών, που είναι κάτι ενδιάμεσο».
Σημειώνεται πως η απόφαση αφορά μόνο τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα θύματα στο Δίστομο. Ο δικαστικός αγώνας άρχισε το 1995 με πρωτοβουλία του νομικού Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική ικανοποίηση για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Δίστομο. Δύο χρόνια αργότερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με απόφαση του δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου και επιδικάζει αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Το 2000 το γερμανικό δημόσιο ασκεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δικάζεται σε ξένη χώρα για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του γερμανικού δημοσίου, η Γερμανία αρνείται να καταβάλλει τα ποσά που επιδικάζει η δικαστική απόφαση και ο Σταμούλης προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Αλλά το γερμανικό δημόσιο ασκεί αμέσως ανακοπή, η οποία γίνεται δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Διστόμου να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα τους. Το 2004 ο Σταμούλης επικαλείται Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει του οποίου η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε. Επιλέγει την Ιταλία για να κινήσει τη διαδικασία και το 2008 ιταλικό δικαστήριο κηρύσσει εκτελεστή την απόφαση της Λιβαδειάς. Η Γερμανία προσφεύγει στη Χάγη θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου το δικαίωμα να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα αναγνωστεί στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου www.icj-cij.org.
(Α.Π.Ε.)
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=94769