Μεγάλη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας παρατηρείται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει η χώρα σε διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη δανειακή σύμβαση.
Συγκεκριμένα, θορυβημένοι Μέρκελ και Σαρκοζί, θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία το μεσημέρι για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται αγανακτισμένος από την κίνηση του Γ. Παπανδρέου, ενώ αρνητική είναι και η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ.
Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε την κίνηση του Γ.Παπανδρέου «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, στη γερμανική πρωτεύουσα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι με την απροσδόκητη κίνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει όχι μόνο την τύχη του, αλλά και την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα-γράμματα.
«Όλη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων» έλεγε αναλυτής. «Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης».
Εν τω μεταξύ, κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα, συγκαλείται, στις 6 το απόγευμα, υπό τον Γ. Παπανδρέου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.