Κρύος καιρός και η σούπα αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα light και γευστικό γεύμα, ειδικά αν πρόκειται για μια χορτόσουπα βελουτέ.
Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Μερίδες: 4
Υλικά
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο του μέρος)
3 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
3 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε φέτες
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου (προαιρετικά)
1 κουταλιά σούπας φακή (προαιρετικά)
1 λίτρο νερό
Αλάτι
Μπούκοβο
Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2′-3′ το πράσο, τα καρότα, τις πατάτες και τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη φωτιά στο μέτριο κι αφήνουμε για 5′. Προσθέτουμε, το νερό, τον κύβο (αν τον χρησιμοποιήσουμε) αλάτι και μπούκοβο.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20′. Ρίχνουμε τη φακή κι αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15′.
Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με ένα minipimer μέχρι να γίνει εντελώς λεία.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή κι αν θέλουμε προσθέτουμε μερικά κρουτόν ή συνοδεύουμε με κρίθινα παξιμάδια.