Σε μία οδυνηρή συμφωνία για τη διάσωση της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία κατέληξε η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα τα ξημερώματα της Δευτέρας…
…αν και ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί σημαντικές παράμετροι της συμφωνίας, όπως το ποσοστό του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30% στην Τράπεζα Κύπρου.
Η διαδικασία της αποσαφήνισης και κυρίως της εφαρμογής των επώδυνων αποφάσεων, που επέβαλαν ΕΕ και ΔΝΤ στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης 10 δισ. ευρώ, θα είναι μακρά και αβέβαιη, ενώ η Κύπρος εισέρχεται σε μία αχαρτογράφητη περιοχή με άγνωστη κατάληξη.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, η Κύπρος θα παραμείνει σε κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη για μια παρατεταμένη περίοδο. «Το προφίλ του συστήματος ως ένα offshore χρηματοπιστωτικό κέντρο, είναι απίθανο να επιβιώσει της κρίσης. Η πιθανή ανεπανόρθωτη ζημιά στους τρέχοντες μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας, αμφισβητεί την ικανότητά της να συντηρήσει το τρέχον χρέος», δήλωσε η αναλύτρια του οίκου, Σάρα Κάρλσον.
Οι πιέσεις για διάσπαση και της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα μπορεί να υποχώρησαν (αν και ορισμένοι κάνουν λόγο για τακτική αναδίπλωση της τρόικας), ωστόσο η τράπεζα επιβαρύνεται με τα 9 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA).
Όπως μάλιστα λέγεται στη Λευκωσία, ένα μεγάλο μέρος (ίσως και πάνω από το 50%) απ’ αυτά τα 9 δισ. ευρώ αφορούσαν δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα και τονίζουν δεν είναι λογικό να επιβαρυνθούν οι κυπριακές τράπεζες, από τη στιγμή μάλιστα που θα πωλήσουν και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα.
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επιρρίπτουν ευθύνες στην ΕΚΤ και στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου για το γεγονός ότι χρηματοδοτούσαν με τόσο μεγάλα ποσά (περίπου το 50% του ΑΕΠ της χώρας) μία de facto χρεοκοπημένη τράπεζα, που ήταν προφανές ότι δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει αυτά τα κεφάλαια.
Η Λαϊκή διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ μεταφέρονται στην Κύπρου. Πολύ υψηλό θα είναι το κούρεμα στις καταθέσεις άνω αυτού του ορίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσοστά άνω του 50%. Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας εκκαθάρισης.
Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν 4,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό (μέχρι τα 5,8 ή τα 7 δισ. ευρώ που πρέπει να διασφαλίσει η χώρα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης) θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου (δηλαδή αυτούς με καταθέσεις πάνω από 100.000) μέχρι να φθάσει σε δείκτη ιδίων κεφαλαίων 9%.
Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου είναι 18,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιανουαρίου). Περίπου οι μισές γλιτώνουν το κούρεμα, δηλαδή είναι κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής ανέφερε οι καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) της Λαϊκής -ανεξάρτητα από πού προέρχονται- θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=113836