Μετά τη μακρά περίοδο της νηστείας για τους περισσότερους, η περίοδος του Πάσχα προσφέρεται για μεγάλη κατανάλωση κρέατος και γλυκών. Πόσο επιβλαβή όμως είναι όλα αυτά για την υγεία μας;
Το έθιμο των κόκκινων αυγών αυξάνει τις ποσότητες κατανάλωσής τους. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε αυγό, μετρίου μεγέθους, μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Όμως σύμφωνα με όλα τα νεότερα στοιχεία η χοληστερίνη αυτή δεν είναι όσο επιβλαβής νομίζαμε.
Μια μερίδα μαγειρίτσας ωστόσο μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, εκτός αν είναι μαγειρεμένη με περισσότερα λαχανικά, λιγότερα εντόσθια και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Το αρνί και το κατσίίκι αποτελούν δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας αλλά επίσης και μεγάλης περιεκτικότητας σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται σημαντικό ποσοστό ουρικού οξέος. Καιτο κοκορέτσι αποτελεί φυσικάμια υψηλή πηγή χοληστερόλης και λίπους.
Το πασχαλινό τσουρέκι μπορεί να γίνει πιο υγιεινό αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα της συνταγής με ημίπαχα και βάζοντας λιγότερα αυγά, ενώ τα πασχαλινά κουλουράκια έχουν κατά μέσο όρο 180-200 θερμίδες ανά 50γρ. τροφίμου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μετρίου μεγέθους κουλουράκι.