Με το πρώτο φως της ημέρας μπήκαν εκ νέου στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα, ενώ από ξηράς επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και στρατιώτες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, από τη φωτιά κάηκαν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες. Ακόμη κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη.
Από τις διωκτικές αρχές διενεργούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών στην Αρκαδία και στο Σπαθοβούνι Αρκαδίας,καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες, δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας, επιχειρούν την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ την δική τους βοήθεια προσφέρουν εθελοντικές ομάδες, καθώς επίσης, τέσσερα αεροσκάφη PLZ, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία, έχει καταστρέψει 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης,με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Για ακόμα μία φορά η Ελλάδα καίγεται, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν “μάχη” με τις φλόγες σε αρκετές περιοχές. Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα είναι αυτά στην Αρκαδία και το Άγιο Όρος. Στο Άγιο Όρος η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην περιοχή Μονοξυλίτης στο Άγιο Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου επεκτάθηκε τα ξημερώματα, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων και από το πρωί απειλεί την Ουρανούπολη. Οι αρχές διέταξαν την προληπτική εκκένωση πόλης.
Σε δύο μέτωπα επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Το ένα βρίσκεται κοντά στον οικισμό και έχει προκαλέσει ζημιές σε αυλές σπιτιών και το άλλο σε πευκοδάσος στα σύνορα με το Άγιο Όρος.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, είχε ζητήσει από τους κατοίκους να μην υπάρξει πανικός και για προληπτικούς λόγους να κατευθύνονται προς την παραλία της Ιερισσού. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά εκδρομείς και τουρίστες.
«Ο οικισμός της Ουρανούπολης προς το παρόν δεν κινδυνεύει. Έχει δοθεί μερική εκκένωση και κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν φύγει», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&;article=106509